Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

DSM-Niaga ontwikkelt techniek om tapijt volledig te recyclen

Het bedrijf Niaga ontwikkelde een techniek waarbij het mogelijk is om bij tapijt de vezels en rug van elkaar te scheiden waardoor het totale product volledig recyclebaar is. Cruciaal hierbij is de lijmlaag tussen rug en vezels.

Letterlijk en figuurlijk de kern van de nieuwe technologie is de lijmlaag waarmee de rug en de vezels met elkaar zijn verbonden. Door verhitting zijn beide lagen van elkaar te scheiden waardoor het materiaal opnieuw is te gebruiken. Dit was tot nu toe het grootste probleem bij het recyclen van tapijt. De technologie werkt het best bij polyester tapijt, dus waarbij zowel het garen als de rug van polyester zijn gemaakt. Ook tapijt van polyamide, polypropyleen en zelfs wol kan gescheiden worden van de rug waardoor alle materialen opnieuw zijn te gebruiken, zowel voor tegels als voor kamerbreed tapijt. De naam Niaga verwijst hiernaar; achterstevoren gespeld levert dit het woord again op. De technologie werkt mee aan een gesloten systeem waarbij het afgedankte tapijt kan dienen als grondstof voor nieuw tapijt.

Geen afval
Met de nieuwe techniek, waarvoor diverse patenten zijn aangevraagd, wordt ingespeeld op de tendens naar zorgvuldig gebruik van grondstoffen en/of het hergebruiken van afgedankte producten. Geestelijk vader van de techniek is Chris Reutelingsperger, de ex-directeur van James (schoonmaak- en onderhoudsmiddelen) en Bond Textiles. Hij richtte Niaga op en ging met dit bedrijf in 2014 een joint venture aan met DSM. De afgelopen twee jaar zijn gebruikt om de techniek te vervolmaken en deze is nu commercieel voor de markt inzetbaar. Volgens Reutelingsperger zorgt afgedankt tapijt wereldwijd voor een enorme hoeveelheid afval dat normaal wordt gestort of verbrand. Door nu bij de start van de tapijtproductie het product zodanig te ontwerpen dat het, na scheiding, volledig kan worden hergebruikt, is hiermee het afvalprobleem in feite opgelost.

Wereldmarkt
Uit proeven blijkt dat volledig polyester tapijt (monomeer polyester) uitstekende brandwerende eigenschappen te hebben zonder brandwerende toevoegingen. Ook is het tapijt lichter dan het traditionele tapijt met een latex rug.
DSM-Niaga is geen tapijtfabrikant en zal dan ook niet zelf tapijt op de markt gaan brengen. Naar verwachting wordt het procedé wereldwijd in licentie aangeboden aan tapijtfabrikanten. De introductie van de bijzondere technologie is goed getimed; aanstaande zaterdag begint in Hannover Domotex, wereldwijd de grootste beurs voor vloerbedekking.

Meer informatie: www.dsm-niaga.com

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten