Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Duitse Consumentenbond test matrassen: duurder is vaak slechter

De Stiftung Warentest onderzocht matrassen en concludeert dat goedkope matrassen veelal beter zijn dan dure exemplaren. Verende lattenbodems zijn volgens de Duitse Consumentenbond onzin, je kunt net zo goed een stuk spaanplaat nemen.

In het aprilnummer van Test, het blad van de de Stiftung Warentest, vergelijkbaar met de Nederlandse Consumentenbond, worden de resultaten gepubliceerd van een test die de Duitse consumentenorganisatie uitvoerde op een twaalftal matrassen. De uitslag is niet veel anders dan eerdere testen met als belangrijkste conclusie: goedkope matrassen zijn vaak prima. Ook de kritiek die de consumentenorganisatie uitte bij voorgaande testen blijft gehandhaafd: dure matrassen zijn vaak helemaal niet zo goed, dikte zegt niets over kwaliteit net als gebruikte materialen, bedden- en matrassenverkopers vertellen sprookjes en je kunt net zo goed zelf een lattenbodem in elkaar timmeren dan een (duur) exemplaar in de winkel kopen. Spaanplaat is ook goed en een verende lattenbodem is onzin.Zelf lattenbodem maken
Om de uitkomsten samen te vatten voegt de Stiftung Warentest een grafiek toe (zie hierboven) waarmee een vereenvoudigd overzicht wordt gegeven van alle sinds 2009 onderzochte matrassen, totaal 102 stuks. Het blijkt dat een matras van 70 euro het predikaat ´goed´ meekrijgt, terwijl een matras van 1390 euro niet verder komt dan ´bevredigend´. Met dit extreme voorbeeld wil de Stiftung Warentest duidelijk maken dat er weinig klopt van de verkooppraatjes van matrasfabrikanten en winkeliers. Vorig jaar maakte de consumentenorganisatie een filmpje waarin zij laat zien dat je voor een paar tientjes een lattenbodem in elkaar zet en dat zoiets net zo goed is als een fabrieksexemplaar dat vele malen duurder is.

Beoordeling
De Duitse matrassenindustrie reageerde furieus en het resulteerde in enig overleg tussen de diverse partijen. Het resultaat is dat de Stiftung Warentest in haar jongste test nu onder meer ook de verschillende slaaphoudingen en het gewicht van slapers meeneemt in haar beoordelingen. Het Fachverband Matratzen-Industrie noemt de test ´beter als vorig jaar, maar nog steeds bedenkelijk´.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten