Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Duitse matrassenindustrie komt in het geweer tegen Stiftung Warentest

Het Fachverband Matratzen Industrie start in Duitsland een campagne tegen de volgens hen 'niet neutrale' tests van de Stiftung Warentest. Grootste grief is dat de best geteste matras een 'voor iedereen' matras is. Volgens de brancheorganisatie is dat onmogelijk.

De Stiftung Warentest (vergelijkbaar met de Consumentenbond in Nederland) publiceert in het oktobernummer van het maandblad 'test' een test van matrassen en daaruit komt als nummer 1 een matras naar voren die wordt verkocht als 'matras voor iedereen'. Het is de Bodyguard van de online aanbieder Bett1.de en die matras heeft al sinds 2015 het predicaat Beste Matras. Geen enkele daarna geteste matras kan daaraan tippen en dat kan volgens het Fachverband Matratzen Industrie niet.

Campagne
Voor het Fachverband is dit aanleiding om een campagne te starten die regelrecht tegen de Stiftung Warentest is gericht. Via perspublicaties, folders en ander informatiemateriaal in beddenspeciaalzaken en meubelwinkels wil de belangenorganisatie de consument informatie geven waarin met name kritiekpunten naar voren zullen komen die het Fachverband heeft tegen het idee dat er een one for all matras bestaat, dus een universele matras die voor iedereen het beste is.

Beste Geteste matras
Het Fachverband Matratzen Industrie bestaat uit een aantal producenten uit de matrasindustrie en die heeft nogal last van de testresultaten en de publicaties van de Stiftung Warentest. De online matrasverkoper Bett1.de maakt als winnaar (al jarenlang) goede sier met het predicaat Best Geteste Matras en heeft volgens het Fachverband zo'n 20% van de markt in handen. Het is dus een geduchte speler en een keiharde concurrent voor de 'traditionele' matrasindustrie. Het ergste vindt het Fachverband echter dat de tests volgens hen niet transparant zijn én dat consumenten door de testresultaten op het verkeerde been worden gezet. Want een 'beste matras voor iedereen' kan überhaupt niet bestaan volgens de verenigde matrasfabrikanten.

Twijfels aan neutraliteit
Het Fachverband vindt dat de Duitse consumentenbond teveel nadruk legt op het aspect prijs en dan krijg je al snel dat goedkope matrassen hoge testscores krijgen. Ook uit het Fachverband kritiek op de transparantie van de tests en twijfelt zij aan de neutraliteit van de Stiftung Warentest. Daarvoor wordt onder meer verwezen naar allerlei eerdere publicaties van de Stiftung Warentest waarbij de traditionele matrassenindustrie wordt beticht van het bewust hoog houden van de prijzen, het maken van onderlinge prijsafspraken en het onder druk zetten van retailers die matrassen (volgens de industrie) te goedkoop zouden willen verkopen. Ook worden de verkopers van matrassen (lees: retailers) weggezet als incompetente praatjesmakers.

Matrasindustrie in mineur
Op dit moment roert het Fachverband deze uitspraken niet aan, maar richt zij zich op algemeenheden als neutraliteit en transparantie, zaken die volgens de belangenclub afwezig zijn bij de Stiftung Warentest.
Op de achtergrond speelt mee dat het slecht gaat met de Duitse matrasindustrie. De traditionele afzet via winkels stagneert, de prijzen staan onder druk en de in jaren opgebouwde noodzakelijkheid dat iedere matras maatwerk is ('omdat iedereen verschillend is')  wordt volgens het Fachverband Matratzen Industrie kapotgemaakt door de Stiftung Warentest die in Duitsland grote invloed heeft. 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten