Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Duitse MKB-vereniging wil meubelzaken op maandag sluiten om energie te besparen

De ZGV, een grote Duitse vereniging voor het MKB, pleit ervoor dat keuken- en meubelzaken van november tot maart 2023 op maandag hun deuren gesloten houden. Zo kan er bespaard worden op de oplopende tarieven voor verwarming en verlichting.

Ook in Duitsland stijgen de tarieven voor energie en daarom oppert de ZGV voor een zogeheten 'Groene Maandag'. Door op die dag gesloten te blijven kan van zaterdagavond tot dinsdagochtend de verwarming lager en eventueel het licht uit. Het betreft de periode tussen november en maart 2023. Volgens de ZGV gaat het om zo'n 12.000 meubel- en keukenzaken, vaak grote winkels die veel energie verbruiken. In Duitsland zijn meer dan 180 meubelzaken met meer dan 25.000 vierkante meter vloeroppervlak.

Overheid vraagt besparing bedrijfsleven
De voorgestelde maatregel komt niet zomaar uit de lucht vallen. De Duitse overheid komt veel bedrijven tegemoet in het verlichten van hun energielasten, maar er zijn ook veel MKB-bedrijven die buiten de boot vallen. Daar komt bij dat de overheid bedrijven vraagt 15 tot 20 procent energie te besparen en volgens de ZVG is dat voor veel meubelzaken onmogelijk omdat ze aflopen jaren al veel energiebesparende maatregelen hebben gerealiseerd.

 

Poster van INretail die winkeliers op de etalagruit kunnen plakken.

Deuren dicht
In Nederland kwam brancheorganisatie INretail in augustus met de oproep aan leden om de deuren gesloten te houden om energie te besparen. 'Als je je deur openhoudt, dan heb je iets uit te leggen aan de maatschappij', verklaarde directeur Jan Meerman tegenover de NOS. Voor later dit jaar werd een campagne beloofd om leden - en andere winkeliers - te bewegen aan deze oproep gehoor te geven.
De campagne is inmiddels gestart.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten