Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Dutch Design Week: design in breed perspectief

De komende Dutch Design Week biedt een breed perspectief op design met talloze tentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten. In de laatste week van oktober profileert Eindhoven zich als internationale designstad.

De 16e editie van de Dutch Design Week (21 t/m 29 oktober) in Eindhoven telt zo’n 2500 fysieke deelnemers, verspreid over 100 locaties. De cijfers geven aan hoe het evenement kwantitatief is gegroeid. De basis was indertijd de eindexamenexpositie van studenten van de Design Academy en daar omheen is – letterlijk en figuurlijk – het evenement uitgewaaierd en uitgedijd. Het gaat al lang niet meer om alleen fysieke producten, maar meer om het vormgeven van ideeën en processen.Oprekking begrip design
Zo zijn er weliswaar concrete producten te zien als meubelen, vloerkleden, verlichting en diverse soorten textiel, maar veel heeft te maken met ‘verkennen’ en ‘onderzoeken’ en ‘het proces’. Daarnaast is vooral de laatste jaren het begrip design opgerekt en zijn er talloze voorbeelden te zien van designers/ontwerpers/denkers die zich bezig houden met maatschappelijke processen en daar op een specifieke manier proberen vorm aan te geven.

Thema’s
Om enige structuur aan te brengen in het brede palet van 600 tentoonstellingen, lezingen, debatten, netwerkbijeenkomsten en allerhande activiteiten zijn er een achttal thema’s waaronder alles is gerangschikt. Dat zijn Biodesign, Digital, Future concepts, Health, Social design, Living, Material en Sustainable design. Zie hiervoor de site www.ddw.nl. Hierop zijn ook diverse designroutes te vinden alsmede de verschillende locaties en de bijbehorende activiteiten. Wie op de bonnefooi afreist kan kijken op ‘Vandaag op DDW’ want niet iedere dag biedt hetzelfde.

Centrale locaties
Wie zich focust op locatie kan terecht bij onder meer de eerder genoemde Design Academy (gebouw de Witte Dame), het Strijp S terrein, VDMA, het Temporary Art Centre (TAC) en de locatie waar designer Piet Hein Eek is gehuisvest. Hier zijn meerdere deelnemers samengebracht. Op een aantal grote locaties worden rondleidingen gegeven.Vervoer
Sommige locaties liggen op loopafstand van elkaar, andere liggen wat verder weg. Wie alles zou willen zien is een paar dagen bezig, dus vantevoren keuzes maken is raadzaam. Er rijden permanent gratis taxi’s tussen verschillende locaties. Op drie locaties kun je kosteloos fietsen huren (zo lang de voorraad strekt) en er rijden diverse bussen tussen de verschillende locaties. Check de site voor de mogelijkheden van vervoer.

Meer informatie: www.ddw.nl. Zie ook Facebook, Twitter en Instagram.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten