Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Dutch Design Week: ontwerpers worden wereldverbeteraars

De afgelopen week gehouden Dutch Design maakte duidelijk dat ontwerpers het begrip design ruim interpreteren. Een belangrijk overkoepelend thema is het verbeteren van de wereld, met producten en inzichten.



Het thema Stretched van de Dutch Design Week (DDW) was goed gekozen; designers rekken het begrip design enorm op en er kan van alles onder vallen. Productdesign (variërend van fiets tot koffiepot) is nog steeds alom aanwezig, maar ook biodesign, social design en sustainable design doen volop mee. Elektriciteit uit planten, lichtgevende bacteriën als lichtbron, het bij elkaar brengen van specifieke groepen mensen en het gebruik van gerecyclede materialen zijn zaken waar jonge designers zich mee bezig houden.



Samenwerking met anderen
Het ontwerpen van een product is niet meer noodzakelijk. Een concept, idee of denkwijze op een bepaalde manier vormgeven valt binnen het domein van design en ‘het verhaal achter’ het product of ‘de zoektocht naar’ wordt gezien als voldoende om naar buiten te treden. Veel jonge designers werken niet in hun eentje en betrekken ‘anderen’ graag bij hun ideeën. Dat gebeurt onder meer via social media.



Wereldverbeteraars
Opvallend is de veelal idealistische insteek van veel jonge designers. De wereld mooier maken met bepaalde producten ligt voor de hand, maar het gaat veel verder. Maatschappelijke problemen, sociale ongelijkheid, woningnood, de verdeling van voedsel en het helpen van mensen met een fysiek probleem zijn zaken die onvervaard worden aangepakt. Martijn Paulen, directeur van de DDW: ‘Eigenlijk zijn het allemaal wereldverbeteraars, professionele idealisten die proberen onze wereld een stukje vooruit te helpen. De wereld mooier, duurzamer, socialer, gezonder, misschien minder eenzaam en bijvoorbeeld praktischer te maken.’

Plastic recyclen
Een voorbeeld hiervan is Dave Hakkens, winnaar van het tv-programma De Toekomstbouwers. Hakkens toonde tijdens de DDW zijn laatste versie van Precious Plastic, een serie machines waarmee je plastic op eenvoudige wijze kunt recyclen. Hekkens zet zijn bouwtekeningen voor de machines online zodat iedereen deze kan nabouwen. Wereldwijd roden deze machines gebouwd en telkens verder verbeterd.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten