Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Duurzaamheid rode draad op beurs Heimtextil

Het begrip duurzaamheid was het belangrijkste thema op de afgelopen week gehouden beurs Heimtextil. Steeds meer bedrijven begrijpen dat duurzaam produceren onontkoombaar is.
 


Een deel van de exposanten op Heimtextil is producent en voor de productie van textiel zijn grondstoffen nodig, kleurstoffen, energie en vooral veel water. Met andere woorden: de productie van textiel is een behoorlijke belasting voor het milieu. Dat weten de producenten allang, maar het besef om daar iets aan te doen is groeiende, afgaande op wat er op de beurs te zien was.

Gerecyclede petflessen
Het gebruik van gerecyclede petflessen voor (rol)gordijnen of bedtextiel, organische katoen, de reductie van watergebruik en chemicaliƫn, oplosarme verfstoffen en het promoten van natuurlijke grondstoffen zijn voorbeelden die met graagte worden uitgelegd en uitvergroot. Banieren, grote borden, teksten op wanden en uitgebreid foldermateriaal moeten bezoekers duidelijk maken: wij maken er werk van, wij nemen 'het milieu' serieus en wij willen graag ons steentje bijdragen.
 


Natuurlijke materialen
Zo krijgt exposant Enkev uit Volendam, verwerker van allerlei natuurlijke vezels zoals wol, katoen, paardenhaar en kokos, op de beurs bezoek van collega-exposant Frankenstolz, een van de grootste Duitse fabrikanten van bedden, matrassen en bedtextiel. Enkev heeft een stand van pakweg 10 vierkante meter, Frankenstolz is een van de grootste standhouders in dezelfde hal. 'Dat zo'n grote speler bij ons komt praten, zegt wat. Dat was een paar jaar geleden ondenkbaar', zegt Marc Dokter, commercieel directeur bij Enkev.
 


Hoe concreter, hoe beter
Bij navraag bij diverse beursdeelnemers blijkt dat de vergroening voor slechts een enkele collectie geldt of dat de mooie woorden in de praktijk toch wat minder groot zijn, maar de trend is duidelijk dat leveranciers weten dat pure greenwashing linke soep wordt; je moet tamelijk concreet kunnen aangeven wat je doet en liefst ook hoe. 370 PET bottles = 1 sofa zoals hierboven is concreet, maar hoe precies die flesjes worden gerecycled tot meubelstof- daar moet de argeloze beursbezoeker naar raden.

Groene stofstalenhangers
Het promoten van 'duurzame' stoffen komt van de leveranciers, de vraag naar meer duurzame producten komt van onderop, zegt Linda van den Acker, account manager bij gordijnenleverancier Vriesco International Fabrics. 'Klanten vragen ernaar en soms geeft het de doorslag in het maken van keuzes.' Vriesco heeft daarom onder meer stoffen van gerecycled PET, maar ook letterlijk groene hangers om de stofstalen aan op te hangen. Het zichtbare groen geeft aan dat het genaakt is van gerecyclede kunststof.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten