Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Dynamiek in de dhz-branche

Euretco nam onlangs de dhz-ketens Multimate, Hubo en Fixet over waarbij de laatste zal verdwijnen. Praxis en Formido worden uit de etalage gehaald vanwege te geringe belangstelling.

Na bijna een jaar praten nam retailorganisatie en formulehuis Euretco de dhz-ketens Multimate, Hubo en Fixet over van DGN retail. Om zelfstandig te kunnen doorgaan, was DGN retail te klein en volgens Euretco-topman Harry Bruijniks zijn de dhz-formules nu ‘in veilige haven’. Dat geldt niet voor Fixet want bij deze formule wordt de stekker eruit getrokken en de meeste daarbij aangesloten retailers stappen over naar Hubo of Multimate. Deze laatste zal een agressiever prijsbeleid en een groter assortiment gaan voeren, zo is direct besloten. De overname van DGN retail is volgens Bruijniks verstandig want hij vermoedt dar de krimp in de dhz-branche ten einde is.

Harde concurrentie
De vraag is of dat echt zo is want de bouwmarkten beconcurreren elkaar op prijs bijna kapot en zijn een directe concurrent van bovengenoemde dhz-ketens. Alle formules vissen min of meer in dezelfde vijver, verschillen in de ogen van de consument niet zo heel van elkaar en uit de historie blijkt dat schaalvergroting vrijwel noodzakelijk is om te overleven. Hornbach met zijn enorme winkels is daarvan het beste voorbeeld.

Praxis en Formido uit de etalage
Ondertussen staan Praxis en Formido al een tijdje in de etalage, samen met de doe-het-zelfketens Brico en Plan-It’, alle behorend tot het Maxeda concern. Maxeda is sinds 2004 in handen van een drietal investeringsmaatschappijen die af willen van de diverse formules en zetten het retailbedrijf te koop. Maar nu de biedingen tegenvallen zijn er geruchten dat daarom de verkoop tijdelijk wordt ingetrokken tot betere tijden.

Karwei wordt woonwinkel
Ondertussen gaan de ontwikkelingen bij de bouwmarkten verder. Met name Karwei profileert zich steeds sterker als ‘bouwmarkt voor vrouwen’ en wordt steeds decoratiever in het assortiment waarmee het regelrecht de concurrentie aangaat met woonwinkels in het lagere segment zoals Leen Bakker en Kwantum. Karwei stond vorige maand op de Woonbeurs en was recentelijk zelfs aanwezig op de Dutch Design Week.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten