Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Een doordenkende designer

Tijdens de vorige maand gehouden Dutch Design week leek het erop alsof designers de oplossing zouden kunnen bieden voor ieder probleem. Er zijn ook designers die zich bescheidener opstellen en gewoon bezig zijn met hun vak: goede en mooie dingen ontwerpen.  En er zijn ook designers die nadenken over hun vak. Tot die laatste categorie behoort Ineke Hans.

Bijna precies een jaar geleden kwam ik haar tegen bij het uitspreken van de inaugurele rede van iemand die lector was geworden bij ArtEZ in Arnhem, vroeger bekend als de kunstacademie. De rede was een wetenschappelijk verhaal waarbij het moeilijk was wakker te blijven, maar na afloop sprak ik Ineke Hans en die vertelde in heldere taal dat zij bezig was met ronde tafelgesprekken in Londen, de plek waar zij toen voornamelijk woonde. Gesprekken over design en designers en wat voor rol hun ontwerpen en zij zelf zouden kunnen spelen  in de samenleving. ´Kijk maar eens, ze komen straks  allemaal op internet te staan.´

Afijn, je weet hoe dat gaat. Je denkt: leuk, interessant en vervolgens doe je niks.

Tot ik onlangs een pamflet van haar las als uitvloeisel van die gesprekken, gevat in een een twaalftal punten. Het laat zich niet eenvoudig samenvatten en ik pik er een paar uit. Het ontwerpen, produceren, laten zien via beurzen en promoten via de pers van meubelen is een te grote vanzelfsprekendheid geworden. Via crowdfunding en online verkoop kunnen ontwerpers rechtstreeks aan de consument verkopen en soms meer verdienen dan via fabrikanten. De klassieke ontwerper-klantrelatie is niet langer vanzelfsprekend. Ontwerpers zijn flexibel, kunnen zelf projecten initiëren en de wereld is hun werkplaats.

En zij gaat verder: door steeds meer samenwonen in steden worden woonruimtes kleiner en zijn er andere ´meubelwensen´. Door digitalisering en open source productie kun je makkelijker kleine series maken én maatwerk bieden, Innovatie is niet alleen een kwestie van andere kleuren, een ander verhaal of een andere stijl. Een ontwerp moet echt innovatief zijn en zin hebben. En vooral: hou eens op met nog meer spullen te ontwerpen, maar ontwerp oplossingen. Kort door de bocht geformuleerd: hou eens op met dat Me Too gedrag.

Het is niet nieuw en een aantal zaken zijn nu al gaande, maar het is fraai dat iemand zich er over druk maakt en alles eens op een rijtje zet.

Persoonlijk ben ik niet zo´n fan van al haar ontwerpen, maar daar gaat het niet om. Bovendien kan Hans helder formuleren en gebruikt zij geen design bla-bla. Maar het leukste zijn die twee staartjes van haar; zooo schattig.

Maar ja, zoiets schijn je tegenwoordig niet meer te mogen zeggen. Dus kijk gewoon snel op www.inekehans.com

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten