Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Een houtje-touwtje boekenkast van 26.910 euro

Afgelopen zomer ging de Duitse meubelfabrikant Paschen failliet. Het bedrijf was gespecialiseerd in boekenkasten. Beter gezegd: in bibliotheken. Op beurzen stond het bedrijf met enorme aan elkaar geschakelde boekenkasten zoals je dat wel eens in films van vroeger ziet; grote kamers in luxe huizen met honderden boeken in kasten aan de wand. Paschen gaf die kasten vaak een uniforme felle kleur. Kleuren die opvielen maar niemand zou zoiets kopen, dat was direct duidelijk. Het bedrijf ging niet voor niets failliet.

Waarom een boekenkast
Ik vroeg mij altijd af als ik Paschen zag waarom iemand zo’n bibliotheek zou aanschaffen. Waarom koopt iemand überhaupt nog een echte boekenkast? Kinderen die nu geboren worden zullen nauwelijks meer een fysiek boek in handen krijgen en daarmee sterft het begrip boekenkast wellicht uit.
In België denken ze daar anders over. Ik ontving onlangs een persbericht van een Belgisch PR bureau over een boekenkast van het Italiaanse Cassina. In 2011 bracht Cassina de Veliero uit, een ontwerp van de Italiaanse architect Franco Albini uit 1940. De kast kwam nooit verder dan een prototype, maar is nu gewoon te bestellen.

Ingenieuze constructie
Het is een bijzondere ‘boekenkast’. Het geheel bestaat uit een aantal glazen ‘planken’ met als basis een onderplaat, een tweetal staanders en een groot aantal dwarsliggers om het glas te ondersteunen, alles in essenhout. Het geheel wordt echter gedragen en in balans gehouden door een groot aantal staaldraden zoals bij een tuibrug. De kast opbouwen moet met minimaal twee personen en via YouTube kun je zien hoe dat gaat. Een paar maal tijdens het 5.21 minuten durende filmpje (begin desnoods bij 1.51 min.) stopt het beeld en verschijnt een rode gevaren driehoek: oppassen! Want de opbouw luistert nogal nauw. Zo moet de constructie waterpas staan anders flikkert de boel in elkaar.

Onpraktisch
Dat zou niet best zijn want glas is breekbaar en de Veliero kost 26.910 euro. Dat is een tikkeltje duurder dan de 49,95 euro kostende Billy van Ikea die je ook zelf in elkaar moet zetten. Voor de prijs van 1 Veliero heb je 538 Billy’s. Vijfhonderdachtendertig! Dan heb je een echte boekenkast want dat ding van Cassina is aan alle kanten open en daarmee een regelrechte stofvanger. Het is dus een ontzettend onpraktische boekenkast.

Tijdrovende klus
Aan de andere kant, de Veliero mag dan wat tijd vergen om gebruiksklaar te maken, met 538 Billy’s in elkaar zetten ben je daaagen bezig. Dat is wel weer een nadeel.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten