Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Een wonderlijke stofzuiger

Leveranciers van bedden en matrassen hebben er een handje van om hun producten te voorzien van een hoop flauwekulpraatjes met zelfverzonnen termen. Ook wordt graag gebruik gemaakt van 'wetenschappelijke inzichten' en soms wordt dan verwezen naar onderzoeksinstituten of hooggeleerde mannen die een en ander onderzocht hebben. Het resulteert in pseudowetenschappelijk geleuter dat door jan en alleman op eigen wijze wordt geïnterpreteerd en voor je het weet, lees of hoor je de grootste lulkoek over supermatrassen en wonderbedden die je fantastisch laten slapen.

Zo bestaat er een test waarbij je 'slaap-DNA' wordt onderzocht. DNA staat in dit geval voor Digitale Nachtrust Analyse en moet je niet verwarren met dragers van erfelijke informatie. Met de slaap-DNA worden gewicht, lichaamsbouw, slaapvoorkeurshouding en lichaamsprofiel gemeten en op grond daarvan kan iemand, meestal een verkoper in de winkel, advies geven over de juiste bedbodem bij een bepaalde matras. Tot zover niets aan de hand, maar ik heb wel eens iemand gehoord die letterlijk dacht dat mensen slaap-DNA hebben.

Veel geklets van matrassenverkopers komt voort uit het idee dat meten = weten. Zo bestaat er bijvoorbeeld een Slaap-ID. Dat moet je niet lezen als slaap-idee, maar op z'n Engels. Dus Slaap Ai Die. Dat is een klein apparaat met een sensortje dat je om je middel moet binden als je gaat slapen.Het registreert onder meer je slaaphouding, je temperatuur, hoe vaak je draait en de slaapduur. Na drie dagen ga je met het apparaatje naar de winkel van de Beddenspecialist.nl, een samenwerkingsverband van zelfstandige slaapspeciaalzaken. Daar leest de winkelier de gegevens uit en op grond daarvan kan hij advies geven. 'Dankzij ons ruime aanbod in de winkel is er altijd een product dat perfect bij jouw slaapgewoontes past', meldt de site. Je slaagt dus altijd na drie nachtjes meten = weten.

Sinds kort verkoopt de Beddenspecialist ook de RayCop, een stofzuiger die huisstofmijten uit je matras haalt. Het apparaat ziet er uit als een kruising tussen een vliegende schotel en een tosti-apparaat en wie de site van de fabrikant bekijkt, slaat steil achterover hoe effectief dat ding werkt. Dat wordt 'bewezen' met allerlei (Japanse) rapporten en als je weet dat in iedere matras megamassa's huisstofmijten (dood of levend) zitten, zou je dat ding meteen moeten aanschaffen.
Wetenschappelijk getest klopt het misschien, maar de dagelijkse werkelijkheid is anders. Als je gewoon nadenkt, weet je dat het totale onzin is. De mijten zou je kunnen opzuigen met het laken erop, meer dan 99% wordt opgezogen en het is een kwestie van seconden. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. 

De grootste klapper is echter het UV-licht dat de stofzuiger verspreidt; dat verandert het DNA van de eitjes van de mijten en voorkomt dat deze uitkomen. Ook 'deactiveert' het het DNA van bacteriën, schimmels en pollen. Ja, het is echt een wondermiddel, een stofzuiger die zorgt dat je matras superschoon wordt.
Hoewel? Het ding verwijdert driemaal meer allergenen dan een gewone stofzuiger en dat lijkt mij best goed, maar het zijn juist de allergenen – zeg maar de poep van de huisstofmijt – die mogelijkerwijs een allergische reactie kunnen veroorzaken. En juist die zouden verwijderd moeten worden! Allemaal!

Afijn, deze bijzondere stofzuiger moet de Beddenspecialist direct uit het assortiment halen willen de aangesloten winkeliers serieus worden genomen. Want dit is echt geen goed ID.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten