Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Eerste halfjaar omzet woonbranche toont klein plusje

Gemiddeld genomen is de omzet bij ondernemers in de woonbranche het eerste halfjaar met 0,6% gestegen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2013. Voor de rest van 2014 tonen ondernemers zich positief over hun omzet, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie INretail. 


De cijfers uit de woonwinkelmonitor van brancheorganisatie INretail bevestigen het beeld dat veel individuele ondernemers al schetsten: de eerste paar maanden van dit jaren waren goed, daarna zakte het in. In het eerste kwartaal werd een plus genoteerd van 1,5%, maar vanaf maart bleef de maandelijkse teller in de min steken en vooral het tweede kwartaal was gewoon slecht. In het tweede kwartaal wisten alleen de gemengde zaken, de keuken- en parketzaken een positief resultaat te behalen met respectievelijk 0,9%, 4,7% en 2,8%.

Minder grote schommelingen
De cijfers zijn gemiddelden, gebaseerd op gegevens van de leden van INretail. Achter die gemiddelden gaan hoge en lage scores van de deelnemende retailers schuil en dat is al een paar jaar zo. Maar de schommelingen in meer/minder omzet worden minder groot dan de afgelopen twee jaar. De behaalde resultaten tot nu toe zijn ook iets positiever dan de prognose die INretail begin dit jaar afgaf voor heel 2014. De verwachtingen van de woonretailers voor het derde kwartaal wijzen op een verdere stijging. Daarbij spelen het stijgende consumentenvertrouwen en de opleving van de huizenmarkt ook een rol, zo stelt INretail.

Regionale verschillen
Per deelbranche en per regio zijn er behoorlijke verschillen. Zoals gezegd wisten in het tweede kwartaal van dit jaar wisten alleen de gemengde zaken, de keuken- en parketzaken een positief resultaat te behalen en moesten de overige deelbranches beide kwartalen omzet inleveren. Regionaal gezien plussen ondernemers in het zuiden met 0,1%, het westen met 3,5% en in de drie grote steden met gemiddeld 2,6%. Het noorden (-2,3%) en het zuiden (-2,7%) deden het relatief slecht.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten