Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Eerste kwartaal forse omzetgroei woninginrichting

De omzet in de woninginrichting groeide in het eerste kwartaal met 5%, zo berekende het CBS. Keerzijde van deze omzetgroei is dat de prijzen dalen en daardoor de marges onder druk staan.

De retail als geheel lijkt langzaam uit het dal te klimmen, zo lijkt te concluderen uit cijfers van het CBS. In het eerste kwartaal van dit jaar waren de verkopen van de detailhandel 2% hoger dan in 2014. De woninginrichting deed het zelfs extra goed met een omzetgroei van 5%. Dat is volgens het CBS de grootste omzetgroei in zeven jaar. Dat klinkt veelbelovend, maar na jaren vrijwel constante achteruitgang betekent dat de verkopen nog fors minder zijn dan in 2008. In de gehele retail stijgt het volume in de verkopen weliswaar, maar door de lage prijen staan de marges onder druk. De prijsdaling van 1,8% is zelfs de grootste sinds het eerste kwartaal van 2005.

Gunstige groeiverwachting
De verkoop via internet steeg met 13% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. Vooral de fysieke winkels die ook een webshop hebben, deden het erg goed (+23,5%) en aanmerkelijk beter dan de pure players. Deze pure internetverkopers kwamen tot een stijging van ‘slechts’ 14,4%. Zij zorgen overigens wel voor ongeveer twee derde van de totale online omzet in het MKB. Het online winkelen blijft groeien, maar betreft totaal nog maar zo’n 7% van de totale omzet van de detailhandel, aldus het CBS.
Het CBS doet geen voorspellingen over de rest van het jaar. Het ING Economisch Bureau doet dat wel en voorziet een stijging in de non-food van 1,5% voor dit jaar. Voor woninginrichters is de raming 2,5%. Volgens ING komt dat vooral door de beweging in de huizenmarkt.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten