Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Enorme terugval laminaatverkoop Europese producenten

De omzet van in Europa geproduceerd laminaat liep in 2022 terug met 24 procent. De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en inflatie zijn volgens de producenten de grootste oorzaken van deze terugval.

 

In 2022 werd 367.169.430 m2 laminaat verkocht, 24 procent minder dan in 2021.

Na twee goede jaren - in 2020 en 2021 werd vanwege corona veel geld uitgegeven voor vernieuwing en verbetering van het huis – kregen de Europese producenten van laminaat het in 2022 zwaar te verduren. Zij zagen hun verkoopcijfers met bijna een kwart dalen, zo blijkt uit cijfers van de EPLF, een samenwerkingsverband waarbij de grootste Europese producenten van laminaat zijn aangesloten. Vrijwel in alle regio's liepen de omzetten terug.
 

Ondanks een forse krimp waren West-Europa (49%) en Oost-Europa (29%) de belangrijkste markten voor de Europese laminaatproducenten.

Afzet Nederland een derde minder
De grootste daling was in Zuid-Amerika met minus 51 procent ten opzichte van 2021. In West-Europa was de verkoopdaling 22 procent waarbij België en Finland met ruim 34 procent daling het hardst werden getroffen, gevolgd door Nederland met 33,5 procent. In Oost-Europa was de krimp 24 procent waarbij de verkoop in Oekraïne met 55 procent het hardst naar beneden ging.

Amerika stabiel
In Afrika liep de omzet met 33 procent terug en in Azië met 34 procent. Noord-Amerika is in het geheel een uitzondering want daar liep de verkoop met slechts 2,4 procent terug. Bij noorderbuur Canada ging het echter in 2022 sterk bergafwaarts en daalde de verkoop met 37 procent.

 

Duitsland (21%) en Frankrijk (20%) zijn in Europa de grootste markten voor laminaat. Nederland scoort als klein land relatief hoog met 8%.

Incidentele stijgingen
Al met al geen prettig plaatje voor de laminaatproducenten, maar ze noemen ook graag wat positieve gevallen. Zo steeg de omzet in Brazilië met 117 procent. In Irak met 131 procent, was Panama goed voor een plus van 226 procent, ging El Salvador daar overheen met 235 procent en steeg de verkoop in Kaap Verdië met 655 procent.

Vooruitblik
Ondanks de weinig florissante cijfers van afgelopen jaar, de gestegen energiekosten en problemen in de toeleveringsketen 'hebben EPLF-leden er alle vertrouwen in dat ze binnenkort zullen terugkeren naar verkoopcijfers die vergelijkbaar zijn met die van 2021', zo wordt gesteld in een persbericht. Daarbij wordt toegevoegd: 'in de tussentijd blijven in de komende jaren innoveren en voorzien ze klanten van een kwalitatieve laminaatvloer die zowel duurzaam als betaalbaar is.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten