Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Europese laminaatfabrikanten willen meer normeringen

Laminaatfabrikanten streven naar meer normeringen, standaardisaties, voorschriften en afspraken. Daarmee hopen zij Europees laminaat te profileren als kwaliteitsproduct.

De EPLF (European Producers of Laminate Flooring) verenigt in zich de grote Europese producenten van laminaat en staat model voor de totale laminaatindustrie in Europa. Die industrie heeft last van goedkope import van buiten Europa en de EPLF-leden zoeken manieren om zich daar tegen te wapenen. Zij positioneren laminaat (meer en meer) als een ‘groen’ high tech product en willen zich onderscheiden. ‘Europees laminaat is - en blijft – superieur laminaat en wij willen onze leidende rol op de wereldmarkt verdedigen’, aldus Ludger Schindler, voorzitter van de ELPF, tijdens de in mei gehouden jaarvergadering.

Meer standaardisatie
Daartoe is de vereniging bezig met specificaties, normeringen, testmethodes, classificaties, voorschriften en daarmee samenhangende standaardisaties om zo eenheid te brengen bij de producenten en ‘gelijke omstandigheden’ te creëren. Daardoor moet voor afnemers duidelijk worden dat door Europese firma’s geproduceerd laminaat niet alleen kwalitatief goed is, maar dat dat gestaafd wordt door vastgestelde en controleerbare criteria. In Rusland zijn er volgens de EPLF problemen (geweest) met het op de markt komen van nep-Europees laminaat en omdat Rusland een belangrijke markt is voor de leden van de ELPF is er een ‘taskforce’ gestart om hier verandering in te brengen.

Specifiekere marktbewerking
De leden van de EPLF zijn goed voor ruim 90% van de Europese markt en zijn al jaren vrij stabiel in hun afzet. Maar de concurrentie is hard en in het eerste kwartaal van dit jaar liep de productie iets terug ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Oost-Europa en Azië lieten een verhoging van de afzet zien, terwijl in West-Europa en Noord- en Zuid-Amerika de afzet iets terugliep. De verschillende markten ontwikkelen zich volgens de laminaatproducenten verschillend. Hierom, en vanwege de toenemende concurrentie, zullen de markten meer specifiek worden bewerkt en zal de EPLF duidelijker de voordelen van (het door hun leden geproduceerde) laminaat promoten.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten