Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Europese laminaatproductie blijft stabiel

De afzet van de Europese laminaatfabrikanten is redelijk stabiel, maar de concurrentie groeit. China is ondertussen de grootste producent waarbij het vooral gaat om goedkope producten.

De productie van laminaat in Europa is redelijk stabiel, net als de afzet van de Europese laminaatfabrikanten. Wel zijn er verschuivingen zichtbaar, zo blijkt uit cijfers van de EPLF, brancheverband van 22 Europese laminaatfabrikanten. Tussen 2007 en 2012 steeg wereldwijd de afzet van laminaat met 1,5%, maar daalde de afzet in Europa met 4,4%. De leden van de EPLF staan min of meer model voor alle fabrikanten van Europa want zij hebben gezamenlijk een marktaandeel van 89%, met inbegrip van Turkije. Op wereldschaal zijn de EPLF-leden goed voor 53% van de omzet.

China grootste producent
Duitsland was jarenlang koploper in de wereldwijde omzet (27% in 2012), maar werd afgelopen jaar ingehaald door China met 28%. Turkije en Rusland zijn groeimarkten met respectievelijk 8% en 5%. Dat laatste is procentueel nog niet veel, maar sinds 2007 verdubbelde de productie in Rusland. Wellicht dat (daarom) ook Rusland mag toetreden tot de EPLF want de club profileert zich als lobbyorganisatie van de gezamenlijke Europese laminaatfabrikanten.

Kwaliteitscampagne in Rusland
Tegelijkertijd is Rusland ook een potentiële groeimarkt voor afzet en de EPLF start een campagne in Rusland om het Europese product te promoten als kwaliteitsproduct. Reden hiervoor is dat Rusland wordt overspoeld met goedkope import uit China en de Europese fabrikanten zijn bang dat laminaat hierdoor wellicht in Rusland een slecht imago gaat krijgen.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten