Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ex-topman Steinhoff Jooste krijgt miljoenenboete

Markus Jooste, oud-topman van Steinhoff International, is veroordeeld tot een boete van 8,6 miljoen euro wegens handel in voorkennis. Jooste leidde jarenlang het concern, trad in december 2017 plotseling af waarna al snel bleek dat er jarenlang was geknoeid met de boekhouding. Dat leidde vrijwel direct tot een enorme koersval.
 De veroordeling van Jooste is gebaseerd op een aantal sms-berichten die hij in december 2017 verstuurde naar zakelijke relaties, vier dagen voordat er onregelmatigheden in de boekhouding van Steinhoff werden geconstateerd. Jooste verstuurde de berichten omdat hij wist dat er (jarenlang) gerommeld was met de cijfers, met zichzelf als hoofdrolspeler. Toen net voor publicatie van de jaarcijfers deze werden tegengehouden daalde de koers van het concern met 90% en trad Jooste af. In de jaren daarna werd langzaam ontrafeld wat zich er allemaal had afgespeeld en nu, bijna drie jaar later, is er een veroordeling voor Jooste die altijd heeft volgehouden onschuldig te zijn aan het boekhoudschandaal.

Overlevingsstrategie
Voor het boekhoudschandaal aan het licht kwam groeide Steinhoff explosief door wereldwijde overnames. Toen het gesjoemel aan het licht kwam moest Steinhoff veel onderdelen afstoten om te overleven. Zo werd in 2018 de Oostenrijkse meubelketen Kika/Leiner verkocht, werd het vijftigprocentsbelang in de Duitse meubeldiscounter Poco afgestoten, werd de Poolse zitmeubelfabrikant Steinpol van de hand gedaan en werd het belang in Mattress Firm, de grootste beddenketen in de Verenigde Staten, gehalveerd naar ongeveer vijftig procent. Dit jaar werd de keten Conforama, de grootste meubelretailer in Frankrijk, verkocht.

Historie
Steinhoff International is gevestigd in Zuid-Afrika en heeft een beursnotering aan de beurs van Johannesburg. Het bestaat uit een groot aantal bedrijven, is actief in diverse markten en werkt wereldwijd. Het bedrijf dankt haar naam aan oprichter Bruno Steinhoff die in 1964 begon met de productie van meubelen in Duitsland en na de val van de Berlijnse Muur in 1989 ontdekte dat het lucratief was om in vormalige oostbloklanden te produceren. Zo breidde hij het bedrijf uit. Nadat een grote Zuid-Afrikaanse geldschieter fors investeerde in Steinhoff kreeg het een beursnotering in Johannesburg en werden andere markten bewerkt waardoor een enorm conglomeraat ontstond dat wereldwijd actief is in de retail, vastgoed en verzekeringen.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten