Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Fabrikanten vloerbedekking willen Europese regels

Europese fabrikanten van vloerbedekking willen uniforme regels voor gezonde vloerbedekking. Daarmee willen zij zich onderscheiden tegen niet-Europese producenten.

Europese fabrikanten van vloerbedekking willen dat ‘Europa’ zorgt voor regelgeving op het gebied van gezonde vloerbedekking. De fabrikanten stellen hiermee de Europese consument te willen beschermen. Tegelijkertijd willen de fabrikanten dat er een sterkere controle komt op niet-Europese producenten die het volgens hen niet zo nauw nemen met het produceren van gezonde vloerbedekking. Het initiatief tot Europese regelgeving wordt gedragen door het European Resilient Floorcoverings Manufacturers' Institute (ERFMI), de European Producers of Laminate Floorings (EPLF) en de European Carpet and Rug Association ECRA). De drie verschillende organisaties vertegenwoordigen hiermee producenten van tapijt, vinyl, linoleum, kurk, rubber, parket en laminaat.

Kankerverwekkende stoffen
De oproep van de fabrikanten komt kort nadat in de Belgische pers berichten verschenen over mogelijk kankerverwekkende stoffen in diverse soorten vloerbedekking. Ook anticiperen de fabrikanten op komende wetgeving in België (waar veel vloerbedekking wordt geproduceerd) waarin normen zullen worden geformuleerd over de uitstoot van schadelijke stoffen in vloerbedekkingen. Simon van de Vrande, directeur van de ECRA en sprekend namens de drie Europese belangenclubs, vindt de bewering dat bepaalde vloerbedekkingen een gezondheidsrisico inhouden ‘kort door de bocht’. Hij stelt ook dat afwezigheid van een normering aangaande mogelijke gezondheidsrisico’s niet betekent dat het huidige aanbod aan vloerbedekkingen ongezond zou zijn.

Concrete voorstellen
Door eenduidige Europese wetgeving uit te vaardigen wordt voorkomen dat er een lappendeken ontstaat van allemaal nationale normeringen. Nu wil elk land net iets anders zonder dat deze verschillen enige meerwaarde voor de consument opleveren, zo laten de organisaties in een persbericht weten. Voor de Europese producenten betekent dit versnippering en extra kosten. Vanuit de betrokken industrie zijn inmiddels concrete voorstellen voorgelegd. ‘Dergelijke unieke EU-aanpak, gekoppeld aan een veel strengere controle op de ingevoerde producten, biedt de beste garantie voor de Europese consument’, meent Van de Vrande.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten