Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Fachverband Matratzen Industrie op vingers getikt door rechter

Online matrassenaanbieder Bett1 krijgt van de rechter gelijk. Het Fachverband Matratzen Industrie mag niet communiceren dat Bett1 is bevoordeeld door matrassentests van de Duitse Consumentenbond.

Het Fachverband Matratzen Industrie moet bakzeil halen nadat het in september berichten verstuurde over de bevoordeling van de online matrasaanbieder Bett1 door de Stiftung Warentest, de Duitse Consumentenbond. Volgens het Fachverband Matratzen Industrie, dat spreekt namens een aantal matrasproducenten, bevoordeelt de Stiftung Warentest online aanbieder Bett1 door de door hen geleverde matras Bodyguard als nummer 1 aan te wijzen in hun tests. De Bodyguard is een zogeheten one for all matras, een matras die voor iedereen geschikt is.

Eenheidsmatras
Volgens het Fachverband Matratzen Industrie bestaat zo'n eenheidsmatras niet omdat zij op het standpunt staat dat je per persoon moet kijken wat de meest geschikte matras is. Daarom kun je onmogelijk spreken van ' de beste matras voor iedereen'. Mede hierom informeerde het Fachverband Matratzen Industrie de pers met dit standpunt en stelde zij dat de Stiftung Warentest de markt zou schaden door de diversiteit van het matrasaanbod te negeren.

Ontoelaatbaar waardeoordeel
Hierop kwam Bett1, dat met de matras Bodyguard enorm profiteert van de gunstige testuitslagen, in het geweer en stapte naar de rechter. Deze geeft de matrassen startup gelijk en vindt dat het Fachverband Matratzen Industrie met het woord 'eenheidsmatras' een ontoelaatbaar waardeoordeel heeft gegeven en dat moet terugtrekken.

Duitse markt zwaar onder druk
Op de achtergrond van de zaak speelt mee dat de 'traditionele' Duitse matrasfabrikanten en hun afnemers (winkeliers) zwaar onder druk staan. Zij hebben last van online aanbieders zoals Bett1, zien in de Stiftung Warentest langzamerhand een grote vijand en hebben te maken met een enorme prijsdruk waardoor de marges minimaal zijn geworden.

Nederlandse markt
Ook Nederlandse matrasfabrikanten en retailers hebben last van prijsdruk, concurrentie van online spelers die een one for all matras aanbieden én de Nederlandse Consumentenbond die – net als in Duitsland – positieve testresultaten en berichten afgeeft over de online aanbieders. De verhouding tussen de matrasfabrikanten en de Consumentenbond is nog niet zo verziekt zoals in Duitsland, maar er is wel sprake van een al jaren durende irritatie en deze groeit.

Mogelijk actie
Op initiatief van brancheorganisatie INretail zijn afgelopen maanden diverse bijeenkomsten gehouden met matrasfabrikanten om te kijken hoe zij kunnen en willen omgaan met de Consumentenbond en de ontstane situatie. Ook wordt gedacht over een mogelijke actie naar consumenten. Tot op heden is daar echter nog niets concreets uitgekomen en de gesprekken lopen verder.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten