Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Faillissement Mattress Firm afgewend, 660 winkels dicht

De Amerikaanse retailer Mattress Firm heeft een bankroet kunnen voorkomen door 660 winkels te sluiten en aandelen te verkopen. Het is onderdeel van de grote sanering die moederbedrijf Steinhoff doorvoert.Het beursgenoteerde Mattress Firm deed in oktober een aanvraag voor een Chapter 11 procedure, vergelijkbaar met surseance van betaling. Deze situatie is nu opgeheven door de sluiting van 660 (slecht lopende) filialen van de winkelketen en de verkoop van 49,9% van de aandelen. Daardoor is er 525 miljoen dollar in kas  waardoor het bedrijf weer verder kan, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. Na deze forse sanering heeft Mattress Firm nog zo'n 2.600 winkels in de Verenigde Staten.

Boekhoudschandaal
De forse ingreep bij Mattress Firm komt voort uit de grote problemen bij moederbedrijf Steinhoff. Dat begon eind 2017 met de constatering van 'onregelmatigheden in de boekhouding' en snel daarna bleek dat er hevig geknoeid was met de cijfers. Zodanig dat het bedrijf sinds die tijd bezig is met het afstoten van onderdelen om te overleven en de sanering van Mattress Firm is daar een voorbeeld van.

Te duur gekocht
Mattress Firm werd in 2016 door Steinhoff gekocht voor 3,8 miljard dollar, tweemaal de prijs die het bedrijf waard was. Mattress Firm, toen al de grootste beddenretailer van de Verenigde Staten,  kocht op haar beurt medio 2017 de matrassenproducent Sherwood Bedding en dat paste in de wereldwijde expansiestrategie van moederbedrijf Steinhoff.

Voortgaande sanering
Mattress Firm zat ondertussen met teveel filialen die elkaar beconcurreerden en tegelijkertijd was er de sterke opkomst van zogenaamde startups die online matrassen gingen aanbieden voor scherpe prijzen, een fenomeen waarvan Mattress Firm de impact te laat onderkende. De gisteren gepresenteerde ingreep is 'een positieve stap in het bredere proces van de Steinhoff-restructurering die voorspoedig verloopt', aldus een toelichtung van Steinhoff-CEO Danie van der Merwe.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten