Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Fedustria pleit voor 'heropstart economie'

De Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie Fdustria wil dat de lockdown in België zo snel mogelijk wordt opgeheven. 'Deze catastrofale toestand moet dringend een halt toegeroepen worden.'

Fedustria vindt dat de Belgische overheid vaart moet maken met de uitvoering van maatregelen die genomen zijn in verband met de coronacrisis. De federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie roept in een persverklaring de regering op om de 'heropstart van de economie al vanaf 20 april (te) laten beginnen.' In België is de lockdown strikter dan in Nederland en het land zit grotendeels op slot. 'Zowat zes op de tien bedrijven liggen nu volledig stil, drie op de tien werken gedeeltelijk, en slechts één op de tien min of meer normaal' en 'deze catastrofale toestand moet dringend een halt toegeroepen worden', aldus Fedustria.

Meer financiële maatregelen
Zij pleit voor meer verdergaande economische maatregelen om bedrijven te ondersteunen en uit kritiek op de regering omdat verschillende al genomen maatregelen nog niet operationeel zijn. Er moeten overbruggingskredieten komen voor bedrijven en kredietverzekeraars moeten de bestaande kredietlimieten op peil houden.

Lockdown verlichten
Naast financiële hulp pleit Fedustria voor een snelle opheffing van de lockdown. Vanaf 20 april zouden de eerste versoepelingen moeten kunnen ingaan, vooral in de (detail)handel, zo vindt Fa Quix, algemeen directeur van Fedustria. 'Zo zouden meubelwinkels en tuin(meubel)centra, maar ook andere retailers zoals de DIY en modewinkels op een veilige en verantwoorde manier ('coronaproof') na de Paasvakantie al terug open moeten kunnen gaan zodat ook productiebedrijven hun productie kunnen heropstarten door een stijgende vraag. '

Actie op Europees niveau
Fedustria kijkt niet alleen naar eigen land, maar ook over de grenzen want veel leden van Fedustria zijn sterk exportgericht. De Belgische textielsector exporteert circa 80 % van haar productie en voor de hout- en meubelindustrie is dat ongeveer 65 %. 'Fedustria pleit voor overleg met en tussen de lidstaten op Europees niveau om een enigszins gecoördineerde exit uit de lockdown te realiseren', aldus Quix in de persverklaring.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten