Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Fijn: stof!

December is aanstaande, de Sint is in het land en de eerste nachtvorst is geweest. Dus tijd voor een lekker warme kachel. Vanaf augustus ben ik per mail overvoerd met informatie over kachels, haarden en andere warmtebronnen, veelal uit België afkomstig. Het gaat vrijwel uitsluitend om houtkachels want die zijn lekker 'authentiek' en dat is tenslotte waar het volgens fabrikanten, bloggers en andere napraters om gaat.

Uiteraard zijn alle kachels energiezuinig, geven ze een hoog rendement en zijn ze al dan niet per app bedienbaar. Want de vlammetjes mogen dan echt zijn en hout verstoken is de meest primitieve manier van verwarmen, een app om je er op te wijzen hoe hoog de temperatuur is en een signaal om weer wat brandstof toe te voegen, is noodzakelijk. Leve de smartphone.

Wie het slim aanpakt, koopt een pelletkachel. Je krijgt minimaal 500 euro subsidie van de overheid en je kunt lekker pronken dat je energiebewust bezig bent. Oke, de geperste brokjes houtstof haal je met de auto bij de bouwmarkt en met je oude diesel stoot je extra roet uit, maar daar gaat het niet om.

De uitstoot van fijnstof met zo'n pelletkachel valt reuze mee en binnenshuis heb je er helemaal geen last van. Dat door extreme isolatie het binnenklimaat in je huis knap slecht is, maakt niet uit want daarvoor is er al jaren zogenaamd 'luchtzuiverend' tapijt. Sinds kort is daar muurverf bijgekomen die volgens fabrikant Sigma zelfs biobased is. Dus dubbel goed & gezond. Pure verlakkerij want het blijkt dat slechts een deel van de bindmiddelen een natuurlijke oorsprong heeft en daarmee is niet ineens het hele product biobased.

Het is wachten op een slaapkamerverf die de huisstofmijt doodt want die schijnen zich massaal in matrassen te nestelen. Gelukkig zijn er fijn geweven hoezen die de poep van de mijten (wat zorgt voor allergische reacties) tegenhouden want oh-oh, wat zijn die beestjes irritant. Hoe het dan zit met die gestoffeerde boxsprings en gecapitonneerde hoofdborden is blijkbaar iets dat vergeten wordt. Dat zijn namelijk stofnesten in optima forma.

Maar wie weet komen er binnenkort bedlampjes die stofmijten aantrekken en – verblindt door het licht – zichzelf te pletter vliegen. Speciale verf of laminaat of tapijt of dekbedovertrekken vreten vanzelf die dode diertjes op. Dus geen huisstofmijten meer in de slaapkamer.

Zo komen er allerlei producten en handige hulpmiddeltjes op de markt die er voor zorgen dat de consument in een verantwoord verwarmd huis geen last meer heeft van stof.

En wat er nog in huis door de lucht zweeft, is niet erg want dat wordt opgegeten, geneutraliseerd of omgezet in schone lucht. De overheid kan aan de slag met de publiekscampagne: Fijn: Stof!

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten