Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Gas geven op het juiste moment

Soms spelen bedrijven speels in op de actualiteit en soms maak je een toevalstreffer die direct scoort. Webwinkel Flinders geeft op de eerste dag van oktober, nog steeds ‘woonmaand’ genoemd, meteen gas en doet dat met Diesel. In dit geval met een hoofdletter want het gaat om het modemerk en niet om die verbrandingsmotor van Volkswagen. Tegelijkertijd vallen die twee samen. Als je via Google op de site van Flinders terechtkomt, zie je een tweetal lampen(kappen) met de tekst ‘Hard als metaal, zacht als stof. Dit is Diesel.’ Onwillekeurig maak je meteen de associatie met een Volkswagen van metaal en een speciaal soort software.

Uitlaat met snoer
Als je doorklikt, wordt het inspelen op de actualiteit nog duidelijker zichtbaar. Je ziet de hanglamp ‘Tool’ van Diesel en het beeld is verbluffend; een viertal uitlaatpijpen aan een snoer en er staat ook nog eens ‘diesel’ op. Erger kan het niet zijn. Je weet dat VW de boel belazert en dan komt zo’n webshop met een actie om dit te promoten. Zeker, het snoer waaraan de uitlaten hangen is gewoon voor het stopcontact en de besmette VW’s zijn geen stekkerauto’s, integendeel. Het blijken behoorlijk vervuilende auto’s te zijn. Maar toch, de associatie is treffend.

Gas geven
In een flits komen alle clichés voorbij: Flinders wil begin oktober meteen gas geven. Eind van de maand gaat de wintertijd weer in, wordt het vroeg donker en heb je snel licht nodig. Dus niet afwachten, maar schakelen. Gassen! Maak van zo’n uitlaat meteen iets moois en laat dat zien, dat werk. De Tool is roetzwart, maar onderuit piept het licht. ‘De inspiratie voor het ontwerp komt van werkplaatsen en fabrieken. En dat past prima in een modern interieur’, zo vertelt de site. Zoiets dachten wij van Volkswagen ook, die komt ook uit werkplaatsen en fabrieken en past prima in een moderne samenleving.

Perfecte timing
Perfect getimed. Maar Diesel is geen diesel en het is een toevallige samenloop van omstandigheden. Diesel is Italiaans en heeft niets met VW te maken. Diesel maakt spijkerbroeken en onder dezelfde naam worden ook meubels, woonaccessoires en zelfs complete keukens verkocht. En dus ook lampen. 

Buikpijn
De Tool is een van die lampen en die werpt nu ineens een wat vreemd licht op de actuele maatschappelijke realiteit. Wij Nederlanders zien hoe er vanwege de sjoemelsoftware van VW geknaagd wordt aan de Duitse degelijkheid en kijken daarnaar met een mengeling van oprechte verbazing en ingetogen vrolijkheid. Want laten wij wel wezen, een beetje leedvermaak zit er zeker bij.
Die actie van Flinders is geen actie, maar komt wel op het juiste moment. Daar word ik vrolijk van. Met een heel vet cliché zou je er bijna Flinders van in de buik krijgen. Het is te hopen voor de webwinkelier dat die zwarte diesel voor hen niet omslaat in buikpijn.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten