Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Geen celstraf voor ex-vastgoedbaas Rudy Stroink

De voormalige projectontwikkelaar Rudy Stroink is schuldig aan omkoping, maar hoeft niet de cel in, zo bepaalde de rechtbank in Zwolle op 22 november. Hij is veroordeeld tot een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Stroink kreeg een werkstraf van 240 uur en 9 maanden cel voorwaardelijk. Tegen hem was 21 maanden geĆ«ist. Ook is Stroink, samen met zijn vrouw, veroordeeld voor fraude en witwassen. Het duo is vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. Voormalig projectontwikkelaar Stroink zou van  juli 2008 tot en met maart 2010 totaal 590.000 euro aan steekpenningen hebben betaald aan een medewerker van Google om zich te verzekeren van de verlenging van een huurcontract van een datacentrum van Google in Eemshaven. Hij was via zijn vastgoedbedrijf TCN eigenaar van het pand. TCN ging in 2012 failliet.

Voorvechter transparantie
De curatoren van het failliete TCN eisten een schadevergoeding van 1,3 miljoen euro, maar deze claim werd oor de rechtbank afgewezen vanwege onvoldoende onderbouwing. Stroink, die alle aantijgingen ontkende, wordt door de rechtbank gezien als initiatiefnemer van de omkoping en werd daarbij bijgestaan door zijn vrouw Saskia van Bohemen die een lichtere straf kreeg. De rechtbank rekent Stroink de strafbare feiten extra aan omdat hij zich in zijn werk en in zijn verdediging altijd heeft opgeworpen als voorvechter van transparantie in de vastgoedsector. Van persoonlijke verrijking is echter geen sprake geweest, zo constateerde de rechtbank.

Home Trade Center/De Woonindustrie
Stroink is sinds november 2014 directeur van meubelfabrikan Pastoe en was voorheen projectontwikkelaar en vastgoedbeheerder. In 1994 richtte hij TCN Property Projets dat onder meer eigenaar was beurscomplex  Home Trade (HTC) in Nieuwegein. In 2012 ging TCN failliet en werd het gebouw overgenomen door vastgoedmaatschappij CBRE. Die veranderde de naam van het gebouw in De Woonindustrie.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten