Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Gemiddelde omzet woonbranche in 2018 redelijk stabiel

De gemiddelde omzet van detaillisten in de woonbranche was in 2018 0,2% hoger dan in 2017. Voor dit jaar wordt een omzetdaling van 3% verwacht, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie INretail.

Hoewel de lange, hete zomer afgelopen jaar zorgde voor een slecht derde kwartaal is de totale gemiddelde omzet van retailers in de woonbranche afgelopen met 0,2% gestegen ten opzichte van 2017, zo blijkt uit de Woonwinkelmonitor van INretail. Hieruit worden de gegevens gedestilleerd afkomstig van leden van de brancheorganisatie.

Jaar begint goed
Het eerste kwartaal van dit jaar begon goed met een gemiddelde omzetstijging 3,4%, verdeeld over de diverse segmenten (zie lichtgele blokje helemaal links). Die stijging werd vooral veroorzaakt door de plus van 11,6% bij keukenzaken. In de kwartalen 2, 3 en 4 zijn de gemiddelde omzetcijfers respectievelijk 1,4%, -6,2% en -0,2% wat uiteindelijk resulteert in een plus van 0,2%.

Omzetdaling door hete zomer
Als wij kijken naar het derde kwartaal (lichtgrijs) dan zie je over de hele linie een omzetdaling waar met name gemengde zaken, slaapspeciaalzaken en vooral keukenzaken last van hadden. Blijkbaar heeft de lange en hete zomer er fiks ingehakt bij de retailers. Het aloude cliché 'vrouwen bloot, handel dood', blijkt nog steeds te kloppen. Het jaargemiddelde (zwart) komt opgeteld voor alle segmenten op een omzetstijging van 0,2% waarbij de slaapspeciaalzaken met -4,0% in negatieve zin opvallen.

Nieuwe verkoopkanalen
De afvlakking van de omzetcijfers zijn volgens INretail verklaarbaar door de 'overspannen situatie op de huizenmarkt', het dalende consumentenvertrouwen en het gegeven 'dat het woonaanbod via steeds meer verschillende kanalen wordt aangeboden.' Dit laatste wordt niet nader gespecificeerd, maar geeft aan dat woonwinkeliers meer en meer worden geconfronteerd met (grote) webshops en bijvoorbeeld supermarkten die niet alleen woonaccessoires verkopen, maar ook bijvoorbeeld matrassen, verlichting en kleinmeubilair.

Voorspellling 2019
Voor dit jaar is INretail niet echt optimistisch. Er wordt een omzetdaling van 3% verwacht waarbij steeds meer regionale verschillen gaan ontstaan in de omzetontwikkeling. In gebieden waar de huizenmarkt echt op slot zit, zoals in en rond de grote steden, heeft dit impact op de verkopen van keukens, badkamers en vloeren, zo is de verwachting.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten