Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Gerecyclede tapijttegel die recyclebaar is

Well-X is een tapijttegel van Object Carpet die licht van gewicht is, grotendeels uit gerecycled materiaal bestaat en als geheel makkelijk te recyclen is dankzij de polyester backing.


De Duitse tapijtproducent Object Carpet introduceerde op de vorige week gehouden beurs Orgatec in Keulen Well-X, een tapijttegel die 'extreem emissie arm' is en niet 'ruikt', aldus de fabrikant. Dat komt mede doordat de tegel voor een groot gedeelte bestaat uit gerecycled materiaal.

Opbouw tegel
Zo bestaat de toplaag uit Econyl garen dat is gemaakt van afgedankte visnetten en ander afval. Bij daaronder liggende lagen is onder meer gebruik gemaakt van gerecycled PET. De tegel is 30% lichter dan gewoonlijk en heeft een polyester backing. Hierin schuilt de grootste vernieuwing want tapijt heeft normaliter een rug van latex, bitumen en/of pvc en dat is lastig te scheiden van de rest. Ditmaal is de rug van polyester en dit materiaal is prima te recyclen.

Circulaire producten
De introductie van deze tapijttegel past volledig in het het begrip circulariteit waar de beurs bol van stond. Want of het nu gaat om vloerbedekking of meubilair, het wederom kunnen gebruiken van het product (of delen daarvan) is wat in de projectinrichting een steeds grotere rol speelt. 'Architecten zijn er dol op', zegt Jhon Campo, agent voor Object Carpet in Nederland. 'Maar de praktijk is weerbarstig', geeft hij meteen toe. Desondanks trok de nieuwe tegel, waar volgens de producent meerdere jaren ontwikkeling aan vooraf gingen, veel aandacht tijdens de beurs.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten