Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Gewoon een roze bril opzetten

Afgelopen weekend stond Arnhem op zijn kop vanwege de Giro d'Italia. Tom Dumoulin won de proloog en reed in de roze leiderstrui op zaterdag de Gelderse hoofdstad binnen. Hij was die trui na de eerste etappe al weer kwijt, maar de gemeentebobo’s verdrongen zich stralend voor de camera’s: Arnhem was even wereldnieuws. Het was schitterend weer en hun zonnebrillen hadden allemaal roze glazen. Ik woon in Arnhem en kon constateren dat het met die rozigheid bij de gewone burgers wel meeviel, maar volgens de officiële versie was het ‘één groot feest.’ Fantastico!

Cruijffie
Eergisteren ging ik naar Amsterdam voor een avond waarop diverse Nederlandse deelnemers van de Salone del Mobile in Milaan wat zouden vertellen over die beroemde meubelbeurs die al lang niet meer alleen over meubels gaat. Kort daarvoor - je komt als provinciaal immers niet iedere week in de grote stad -  besloot ik even rond te neuzen in Villa Arena, de beroemde woonmall naast het Ajax stadion. Op de gevel hing een enorme foto van Johan Cruijff. Cruijffie met wapperende haren, bal aan de voet, op weg naar een goal. Maar inmiddels weten wij: Cruijff is dood.

Villa Arena
Dat is Villa Arena nog niet en waarschijnlijk wordt het een lang stervensproces. Ik ben alle winkels langsgelopen en het was beangstigend rustig. Vrijwel geen bezoekers. Vanwege het mooie weer? Op de eerste verdieping kwam ik een jong paar tegen dat redelijk opgewekt een winkel uitkwam. Ondertussen zag ik opvallend grote winkels met veelal open puien en het oogde op afstand er allemaal keurig uit. Al wandelend kwam ik een paar keer een poster tegen van Villa Arena waarop sprake was van ‘inspirerende woonideeën’ en een beddenzaak die zich presenteerde met ‘zorgeloos slapen’. Dat lijkt mij niet het geval als je daar wat hebt gehuurd.
Ondertussen kwam ik op de vierde verdieping weer een stel tegen; hetzelfde als die van 10 minuten eerder. Na een complete rondgang en een foto van de etalage van ‘Sofa Nova, heerlyk wonen’ verliet ik de arena. Buiten stond een groot reclamebord: Jack’s Casino, elke dag een nieuwe kans. Tja, zo kun je het ook bekijken.

Hoog design-gehalte
’s Avonds luisterde ik naar de verhalen van een aantal Milaan-deelnemers. Het had een hoog design-gehalte, dus het was zaak bij de les te blijven want die mensen praten vaak in raar Nederlands. Als je bijvoorbeeld als ontwerper iets ontwerpt dan heet dat ‘het materialiseren van een idee.’ En als iets verkleurt, heet dat ‘een zichtbare connectie van materiaal met de tijd.’ Gelukkig waren er aan het eind twee sprekers die humor hadden en dat scheelt direct. Korte samenvatting van de avond: Milaan heeft twee gezichten. Aan de ene kant de beurs (‘heel erg commercieel’) en aan de andere kant gevestigde en jonge bedrijven/ontwerpers (‘waarvan je je afvraagt wat zij daar doen’).

Roze wolk
Toen ik ’s avonds bijna thuis was, zag ik hoe een paarsachtig licht de toren van de Eusebius kerk bescheen. De Giro zat inmiddels in Italië, maar in Arnhem zat de gemeente nog steeds op een roze wolk.
Bijna bespeurde ik die kleur toen gisteren brancheorganisatie INretail cijfers bekendmaakte over de omzet van woonwinkeliers in het eerste kwartaal van dit jaar. Allemaal forse plussen, dus er kon een redelijk ronkend persbericht de deur uit. De omzetten zijn overal gestegen en vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag was het buitengewoon goed dankzij de sterk in beweging zijnde woningmarkt. Geen roze bril of andere vertekening, zo te zien. Ik hoor de laatste maanden zowel van winkeliers als leveranciers dat de omzetten inderdaad een stijgende lijn vertonen. Vraag is wel hoeveel er wordt verdiend met al die permanente prijsacties.

Of ben ik nu een zwartkijker?

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten