Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Goed eerste half jaar voor woonwinkels

Woonwinkels boekten in het eerste half jaar 6,8% meer omzet dan een jaar geleden, zo laat brancheorganisatie INretail weten. Opvallend: in de regio ging het beter dan in de grote steden.

In het tweede kwartaal van dit jaar pluste de woonbranche met 8,2%. Na een ook positief eerste kwartaal betekent het voor de eerste zes maanden een gemiddelde omzetstijging van 6,8% voor de bij INretail aangesloten woonzaken. Voor het hele jaar voorspelde INretail een omzetstijging van 5% en tot nu toe ligt dat percentage hoger. Volgens de brancheorganisatie profiteren de winkels ‘volop van het grote aantal verhuisbewegingen en het hoge consumentenvertrouwen.’

Alle segmenten in de plus
In het tweede kwartaal presteerden woningtextielzaken met 13,9% het beste. Daarna volgen gemengde zaken (10,7%), keukenspeciaalzaken (8%), meubelzaken (7,3%) en slaapspeciaalzaken (3,5%). Zaken op een woonboulevard deden het gemiddeld minder goed.

Regio doet het beter dan de stad
Opvallend is dat de winkels in de regio het beter deden dan in de grote steden. Volgens INretail maken de regio’s een inhaalslag. In de eerste helft van 2016 lieten de drie grote steden een gemiddelde omzetstijging zien van 12,5%, nu is dat slechts 1,5%. In de regio valt nu soms een groei te noteren van meer dan 10% terwijl het vorig jaar minder was.

Vestiging buiten de stad
De cijfers zijn in lijn met gegevens van makelaars die constateren dat het aanbod van te koop staande woningen in de grote steden afneemt en met name jonge gezinnen zich buiten de stad vestigen. Blijkbaar heeft dat zijn weerslag op de omzetten van woonwinkels. 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten