Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Goed vierde kwartaal 2019 voor detailhandel

De omzet van de detailhandel was in het vierde kwartaal van 2019 3,9% hoger dan een jaar eerder. Woonwinkels sprongen daar bovenuit met gemiddeld ruim 6% meer omzet dan in hetzelfde kwartaal in 2018.
 

 

Wederom deden woonwinkels het (ook) goed in het laatste kwartaal van 2019, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Winkels in meubelen en woninginrichting boekten 6,4% meer omzet dan een jaar eerder en winkels in dhz-artikelen, keukens en vloeren kwamen tot een omzetverhoging van 6,2%. Daarmee komen ze ver boven het gemiddelde van 3,9% voor de totale detailhandel. Vanaf 2014 was de omzet van de detailhandel elk kwartaal hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, zo becijferde het CBS.
 


Groei online verkoop vlakt af
De grootste groei is te zien bij de internetverkopen, hier zijn de groeicijfers al jarenlang dubbelcijfering en en dat geldt ook voor het laatste kwartaal van 2019 ten opzichte van een jaar eerder. Maar de onstuimige groe van de laatste jaren is voorbij en vlakt af; met een 14,7% hogere omzet is het de laagste groei sinds het derde kwartaal van 2014 (toen het nog volop crisis was).
Pure webverkopers en postordebedrijven noteerden een omzetverhoging van 13,2%, de multichannelers, die zowel online als via een fysieke winkel verkopen, boekten een omzetstijging van 17,0. Hoewel deze categorie (lichtgroen in bovenstaand diagram) al een paar jaar de hoogste omzetstijging laat zien, is de afname van de groei duidelijk zichtbaar in de cijfers van het CBS.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten