Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Groen is de nieuwe gekte

Al een tijdje wordt er in de pers en op beurzen veel aandacht besteed aan de relatie tussen ‘groen’ en het interieur. Groen is hierbij multi-interpretabel; het kan gaan om de kleur groen, het wordt gerelateerd aan het containerbegrip duurzaamheid en het wordt ook gekoppeld aan levend groen, dus echte planten. Al tig jaren is bekend dat levend groen goed kan zijn voor het binnenklimaat. In ziekenhuizen blijkt zelfs dat het uitzicht op groen (de tuin) voor sommige mensen helend kan werken. Nu hebben ook designers het echte groen ontdekt en dan wordt het oppassen.

Afgelopen januari stonden op de meubelbeurs IMM in Keulen een aantal minikasjes van hout. Ze waren gemaakt door jonge designers en er zaten echte planten in, esthetisch verantwoord gerangschikt. Ook elders op de beurs was levend groen te aanschouwen. Er stond ook een bedrijf met metalen oppottafels op wielen en zoiets heette dan meteen urban garden. Waarom weet ik niet, wellicht omdat de tafels mobiel zijn? Omdat ze een hip kleurtje hebben?

Vandaag sluit in Londen de Clerkenwell Design Week en daar konden bezoekers in een ‘interactieve workshop’ zich laten informeren over het maken van een terrarium. Nu is een terrarium een soort aquarium voor dieren, maar dan zonder water en heet een afgesloten ruimte voor planten een kas. Maar de workshopgevers vonden een terrarium waarschijnlijk beter klinken.

Diverse websites kunnen er ook wat van en gaan helemaal los in het groen. Behang met grote bladeren promoten krijgt het kopje urban jungle mee en een paar stoeltjes van bamboe leiden meteen tot een ‘tropengevoel’. Het is wachten tot een of nadere interieurstylist zichzelf presenteert als Tarzan en Jane zal ongetwijfeld volgen.

Wie zich op de projectmarkt begeeft, moet zeker over anderhalve week naar de beurs Design District. Daar worden diverse lezingen gehouden met levend groen in de hoofdrol. Hoe ga je als ontwerper groen in het interieur integreren, hoe maak je een living wall en hebben planten nu echt effect op de productiviteit? Ook is er een lezing de relatie tussen planten en kunst, gaat iemand wat vertellen over het project ‘Groene Longen’ en je proeft nu al de zuurstof die het complete programma ademt.

Het is natuurlijk prima als mensen wat groen in huis of kantoor willen brengen, maar die hijgerigheid en dat opgeblazen design gelul er omheen stuit mij tegen de borst. Ik zou zeggen: begin gewoon met een paar plantjes thuis of op kantoor en geef ze zelf water. Want al die fijne groenprojecten worden begeleid door speciale bedrijven en de groenmonteur moet wekelijks, met zijn busje - lekker duurzaam - langskomen om even te gieten.

Anders gaat het dezelfde kant op als de moestuintjes van Albert Heijn die massaal in vensterbanken staan te verdorren of te verzuipen. Maar goed, dan hebben de mensen hopelijk wat geleerd. Want al dat gewauwel over urban gardening, jungle fever, living walls en vertical green; daar wordt het interieur misschien even beter van. Maar hoe duurzaam is dat groen?

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten