Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Halogeenlamp per 1 september verboden, maar verkoop gaat gewoon door

Vanaf  1 september mogen er officieel geen halogeenlampn meer in de handel worden gebracht. Detaillisten hebben echter enorme voorraden zoadat consumenten nog jaren halogeen kunnen aanschaffen.

Officieel is het per morgen, 1 september, verboden om nog halogeen lampen in de handel te brengen. Het is onderdeel van de uitfasering van niet-energiezuinige lampen die in 2009 begon. Toen werden stapsgewijs gloeilampen verboden, daarna kwam halogeen aan de beurt wat ook in fases gebeurde. Het is onderdeel van een grote energiebesparingsoperatie van de EU waarbij verlichting een belangrijk onderdeel is. Energievretende verlichting moest daarbij plaatsmaken voor ledverlichting dat veel minder energie vraagt.

Grote voorraden
Het in de ban doen van halogeen begon in 2016 en gold voor spots van 230 Volt. In de jaren daarna werd het verder afgebouwd naar lagere voltages en vanaf 1 september is het helemaal afgelopen. Het wil zeggen dat er geen halogeen meer in de markt mag worden gebracht, maar winkeliers hebben daar op geanticipeerd en hebben enorme voorraden ingeslagen, net als dat eerder gebeurde bij gloeilampen die per september 2012 al werden 'verboden'. Nog steeds worden er in de winkel en via internet gloeilampen verkocht en naar verwachting zal dat ook gebeuren met halogeen lampen.

Cijfers
Volgens vooorlichtingsorganisatie Milieu Centraal hangen in de meeste Nederlandse huizen nog behoorlijk wat gloei- of halogeenlampen. Volgens onderzoek uit 2016 ging het om 100 miljoen halogeenlampen en 65 miljoen gloeilampen. Per woning ging het om gemiddeld 13 halogeenlampen en 11 gloeilampen.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten