Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Hart voor licht

Met het lengen van de dagen worden het moeilijke maanden voor de verlichtingsbranche. Het is lang licht dus hoeft de verlichting pas laat aan en vrijwel geen enkele consument voelt aandrang om nu eens even fijn op zoek te gaan naar een leuk lampje. Nu is deze situatie al jaren zo, dus het is niks nieuws. Net zo goed als het niks nieuws is als in het najaar er een campagne komt om fietsers er op te wijzen dat ze in het donker goed zichtbaar moeten zijn, dus er voor moeten zorgen dat hun verlichting op orde is. Het gaat om totaal verschillende soorten verlichting, maar waarom zou je dat niet combineren?Ondergaande zon
In die tussenliggende periode, ruwweg de tijd tussen de omschakeling van winter- en zomertijd, gaan de meeste mensen op vakantie en houden ze zich niet bezig met verlichting. Zeker, er wordt opvallend vaak in die tijd ergens ter wereld genoten van het ondergaan van de zon en talloze jongeren wachten met spanning op het opgaan van de zon. Hierbij wordt het licht aangestuurd door biologische en fysieke processen, al dan niet aangejaagd door hormonen. Over anderhalve week, op 16 juni, krijgen duizenden jongeren hun eindexamenuitslag en dat leidt tot uitbundig terug- en vooruitblikken; wat ga jij doen?

Ritueel
Tijdens zulke feestjes blijken vriendschappen ineens meer te zijn dan gedacht en de vakantie moet nog beginnen. Zo’n feestje is gezelligheid in optima forma. Daarbij hoort passende verlichting en dat zijn geen witte tl-buizen of felle schijnwerpers. Tuinfakkels, lampionnen, slingers met vrolijke lampjes- het kan allemaal. Hetzelfde ritueel herhaalt zich tijdens de introductiedagen als de ex-scholieren gaan studeren. Heerlijk die beginperiode, tot je gewoon moet gaan blokken, langzaam de herfst nadert en het ’s avonds steeds sneller donker wordt.

Lichtgevende testikels
Vandaag kreeg ik per mail een dagaanbieding met fietsverlichting, luisterend naar de naam scrotum. Nogal vreemd, maar wel een passende naam want het is gewoon een setje bungelende ballen. Het begeleidende verkooppraatje spreekt over ‘360º zichtbaarheid’ van de verlichting en legt uit dat dit nodig is in Amerika (waar het scrotum vandaan komt) omdat het fietsen daar niet zo veilig is en je dus ‘ballen nodig hebt’ om je daar door het verkeer te bewegen. Beetje voorspelbaar marketing gelul over die lichtgevende testikels, maar wellicht een lumineus idee om er voor te zorgen dat jongeren fietsverlichting aanschaffen.

Romantisch hartje
Kijken we eens goed naar die verlichting en draaien we deze een halve slag, dan ziet het er ineens ander uit: een romantisch hartje. Als de fabrikant er voor zorgt dat je het lampje op verschillende manieren kunt ophangen dan kunnen jongeren hun eigen verlichting voor hun feestjes meenemen. Zorg voor een ophangdraad en hang je ballen in de boom, daar komt het op neer. Het feest wordt gezellig en op de fiets zit je veilig.

Veilige fietsverlichting
Het lijkt mij een geweldige marketingactie voor Veilig Verkeer Nederland, maar er schuilt een addertje onder het gras. Want wat zeggen de wettelijke voorschriften over fietsverlichting: losse lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen, ze mogen niet knipperen en niet te veel bewegen. De Amerikaanse scrotum fietsverlichting schijnt dus niet vol naar voren (wit) of achteren (rood) en de ophanging beweegt – wettelijk gezien – wellicht iets teveel. Maar ja, om de verlichting te ‘verstijven’ tot strak hangend, da’s ook weer zoiets. Daarmee doe je de natuur geweld aan.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten