Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Heimtextil presenteert de textieltrends voor 2023/24

De beurs Heimtextil richt zich bij de geformuleerde trends voor komend jaar volledig op de materialen die gebruikt worden bij de productie van textiel. De vier te onderscheiden trends zijn evenzovele 'routes naar circulariteit.'

 

Het centrale thema van Heimtextil is: Textiles matters, Ofwel: textiel doet er toe.

De beurs Heimtextil (10 t/m 13 januari in Frankfurt) formuleert altijd ruim tevoren trends waarmee bezoekers enig houvast wordt geboden om te zien welke kleuren, materialen, vormen en structuren naar verwachting trendy zullen gaan worden. Met producten van exposanten wordt dat in een speciale trendshow weergegeven. Dat gaat gepaard met een overvloed aan stoffen, materialen en kleuren in allerlei verschillende stoffen en de trends worden sinds jaar en dag toegelicht in onbegrijpelijke termen die gedecodeerd moeten worden om er ook maar iets van te begrijpen. Dat is voor komende editie totaal anders. In heldere taal worden de trends uitgelegd en voorzien van bijpassend beeldmateriaal. 

 

 

Productie textiel zeer milieubelastend
De productie van textiel is sterk milieubelastend dus moet er worden gezocht naar alternatieven, zo vinden degenen die voor Heimtextil de trends formuleerden. Zo vallen de vier onderscheiden trends feitelijk allemaal onder het begrip duurzaamheid hoewel dat woord zoveel mogelijk wordt vermeden. Het gaat volgens de trendsamenstellers nu om 'verantwoordelijkheid' waarbij vooral gekeken wordt naar de productie van textiel. 'Het vormt een grote uitdaging voor de internationale textielindustrie die haar grondstoffen uit een breed spectrum van bronnen haalt en via tal van processen een grote verscheidenheid aan producten maakt', aldus een toelichting van de beursorganisatie.

Textiel hergebruiken
Daarom gaat het om antwoorden op vragen als: Hoe kan textiel op een duurzame manier worden geproduceerd? Welke recyclingmogelijkheden zijn er? Hoe ziet de optimale recycling van textielproducten eruit? Uiteindelijk zal het, zo vinden de trendsamenstellers, erom gaan dat stoffen op een of ander manier hergebruikt kunnen worden.

 

Werken naar circulariteit
In de technische kringloop kunnen materialen zoals nylon, polyester, kunststof en metaal worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. In de biologische kringloop worden organische materialen zoals linnen en bastvezels aan het einde van hun levensduur teruggegeven aan de natuur. De trendshow op de beurs 'zal draaien om idee├źn en oplossingen voor circulariteit in de textielsector', zo belooft de beursorganisatie.

 

Materialen en kleuren uit het trendthema From Earth.

Vier trendthema's
De vier geformuleerde trends heten respectievelijk Make and Remake, Continuous, From Earth en Nature Engineered. Bij Make and Remake gaat het om van gebruikt materialn iets nieuws te maken, Continuous verwijst naar gesloten kringlopen waarin materialen steeds weer worden hergebruikt tot nieuwe, afvalvrije producten, in het trendthema From Earth ligt de nadruk op de harmonie met de natuur van de organische materialen en bij Nature Engineered gaat het om het verbeteren van organische materialen als linnen, hennep en brandnetel om daar bruikbaar textiel van te maken.

Bijpassende kleuren
De vier trends worden zoals gewoonlijk voorzien van bijpassende kleurenpaletten en beeldmateriaal. Voor wie niet wil wachten tot januari: op de site worden de trends in woord en beeld uitgelegd.

Meer informatie: www.heimtextil.messefrankfurt.com
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten