Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Heimtextil toont explosie van kleur

Veel bonte kleuren in de gordijnstoffen, behangfabrikanten die alle technische registers opentrekken en de definitieve doorbraak van het digitaal printen. Dit zijn de meest in het oog springende elementen van de vorige week in Frankfurt gehouden beurs Heimtextil.

Als het aan de leveranciers van gordijnstoffen ligt, wordt het dit jaar een vrolijke boel in huis. Gordijnstoffen zijn kleurrijk, worden vaak voorzien van bloemrijke prints en regelmatig lopen kleuren door of over elkaar heen. Bij meubelstoffen is de uitbundigheid wat minder, maar ook hier is kleur alom aanwezig, bijvoorbeeld bij patchworkachtige dessins. Stoffen voor raamdecoratie zijn daarentegen opvallend vaak ingetogen met zwart, wit en veel grijs in de hoofdrollen.

Wand van stand met digitaal geprint behang alsof het echte bakstenen zijn.

Behang met structuur
Het digitaal printen wordt in alle vormen, maten en mogelijkheden uitgebuit bij behang. Foto’s opblazen, uitsnedes maken, digitaal vervormen en inkleuren wordt alom toegepast en vooral in combinatie met een andere techniek levert dat extreem veel variaties op. Puur gladde wandbekleding is te gewoon; zicht- en voelbare structuren worden bijna normaal. Soms is dat een nabootsing van hout, beton, baksteen of een ander materiaal, vaak worden de elementen die ‘omhoog komen’ nog eens van iets extra’s voorzien, bijvoorbeeld door met een flock techniek er stof op aan te brengen. Mede door de zichtbare structuren wordt behang soms gebruikt om specifieke panelen te produceren.

Raamdecoratie blijft achter
Zoals behang, zeker wat betreft de technisch ontwikkelingen, de topper van de beurs was, bleef het segment raamdecoratie nogal achter. De kleuren van de rolgordijnen, plissés en screendoeken zijn veelal zwart, wit en vooral grijs. Technische ontwikkelingen zitten in de verfijning van boven- en onderbakken, zijgeleiders en het meer en meer op afstand bedienbaar kunnen maken van de producten. Mede door de driejaarlijke beurs R+T ( aanstaande februari in Stuttgart) was het segment Sun & Shadow nogal zwak vertegenwoordigd.

Digitaal printen
Meest zichtbaar op de beurs was de onstuitbare opmars van het digitaal printen. Op de beursvloer stonden diverse aanbieders van printers die volop in werking waren. Prints voor gordijnen, kussens, dekbedovertrekken en behang rolden permanent uit de machines en volgens diverse exposanten ‘snappen’ bezoekers nu inmiddels de techniek van het digitala printen, met de bijbehorende voordelen. In dezelfde hal waren de designers ondergebracht waar de prints voor allerlei textiele producten ontworpen worden, overigens steeds meer en meer ook met behulp van de computer want handmatig tekenen en kleuren wordt langzamerhand een zeldzaamheid.

Trends
De trendshow was dit jaar minder uitbundig en concentreerde zich o enerzijds zowel de producten van aanwezige exposanten en anderzijds thematisch. Zo was er speciale aandacht voor de projectmarkt en voor de retail. In hoeverre dit werd gewaardeerd is moeilijk te zeggen, wel vonden nogal wat bezoekers de trendshow als geheel wat magertjes, zeker vergeleken met de geweldige presentatie van vorig jaar. Tijdens de beurs waren er talloze lezingen, workshops en voordrachten. Vooral de lezingen over trends werden opmerkelijk goed bezocht. 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten