Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Heruitgave Pinguïn fauteuil van Artifort

Artifort brengt de Pinguïn fauteuil opnieuw op de markt. Het ontwerp, passend in de huidige vintage trend, stamt uit 1953. De Pinguïn is volgens Artifort  het begin van hun ‘innoverend design’.


De designklassieker is een ontwerp van Theo Ruth, maar heeft een Afrikaanse oorsprong. In de jaren 50 nam de familie Wagemans (nazaten van oprichter Jules Wagemans) een houten stoel mee uit Belgisch-Congo wat resulteerde in de Congo-stoel die Artifort in 1952 uitbracht. Deze fauteuil bestaat uit twee losse basiselementen die met een gevorkt einde in elkaar schuiven, de zwaartekracht doet de rest. De techniek van het in elkaar schuiven van het zitelement is de basis van de Pinguïn die als extra’s twee armleuningen heeft, lijkend op de vleugels van een pinguïn.

Gelimiteerde oplage
Met de introductie van de Pinguïn in 1953 sloeg Artifort de weg in van innoverend design want tot dan toe produceerde het bedrijf klassieke houten meubelen. De heruitgave is een kopie van het origineel en verschijnt in een gelimiteerde oplage van 125 stuks. Er is keus uit vijf kleuren en ieder exemplaar wordt geleverd met echtheidscertificaat.

Gestoffeerd als pinguïn
De originele Pinguïn kreeg wat betreft de stoffering vele gedaantes, zo blijkt uit foto’s die op internet zijn te vinden. Sommige stoffeerders namen de naam vrij letterlijk en pasten de stoffering zodanig aan dat de stoel een pinguïn-uiterlijk kreeg, compleet in zwart-wit en met twee ogen in de rugleuning.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten