Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Het nieuwe polderen in de Nederlandse meubelindustrie

De meubelbeurs in Milaan is nog maar net afgelopen en de volgende beurs dient zich al weer aan: de Dutch Furniture Fair. Medio september wil branchevereniging CBM onder deze naam een nieuwe meubelbeurs organiseren. Plaats van handeling: Nieuwegein. Nieuwegein? Jazeker, Nieuwegein. Naast het beursgebouw De Woonindustrie, wil de CBM (vroeger Centrale Bond van Meubelfabrikanten, sinds 2013 Koninklijke branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie) een beurs houden. Datum: van 11 t/m 15 september. Hè, dan wordt in De Woonindustrie toch al een (meubel)beurs gehouden? Inderdaad, juist daarom. Waarom dan niet in De Woonindustrie, daar is toch ruimte zat? Klopt, maar de CBM wil graag haar ´eigen identiteit´ aan de beurs geven.

Eigen stekkie
De Dutch Furniture Fair staat gepland in het gebouw dat vroeger de Home Boxx heette en inmiddels is omgedoopt tot De Beursfabriek. Die Beursfabriek is via een overdekte corridor verbonden met De Woonindustrie en da´s reuze handig want zo kunnen in september bezoekers van de Dutch Furniture Fair makkelijk oversteken naar de beurs in De Woonindustrie en vice versa. Bezoekers, retailers en andere mensen die zich professioneel bezig houden met interieurproducten, kennen veelal exposanten van beide beurzen dus eigenlijk is het voor hen een geheel, maar voor de exposanten niet. Er is zat ruimte in De Woonindustrie voor de CBM-exposanten, maar zij prefereren een eigen stekkie. Curieus, want er zijn minimaal 16 deelnemers nodig om die Dutch Furniture Fair te laten doorgaan en er zitten al 22 CBM-leden als ´vaste exposant´ in De Woonindustrie.

Hollandsch Slapen
Misschien krijgt die nieuwe meubelbeurs vleugels doordat de bestaande mini-beurs Hollandsch Slapen bij hen intrekt. Hollandsch Slapen vertegenwoordigt een dik dozijn bedrijven die bedden, matrassen en bedtextiel leveren en sinds 2014 presenteren zij zich tweemaal per jaar gezamenlijk op een steeds wisselende locatie. Een enkeling daarvan is lid van de CBM en toevalligerwijs organiseert de CBM dat evenement. Als de organisatoren een oogje dichtknijpen  - past wel aardig bij die slaapbranche - zou Hollandsch Slapen als geheel zo bij die Dutch Furniture Fair kunnen intrekken. Maar het is ook mogelijk voor die slaapjongens om te verkassen naar De Woonindustrie want sinds begin dit jaar is daar een ´slaapsegment´ bijgekomen en daar is nog ruimte voor meer.

Hollandsch Fabrikaat
Ondertussen bestaat er ook nog nog zoiets als Hollandsch Fabrikaat. Onder die naam houden zo´n 12 à 13 Nederlandse bedrijven van diverse pluimage in het late voorjaar in Assen een gezamenlijke show. Zij schijnen te willen verhuizen naar Oss en naar het najaar. Ook zij zouden in principe onderdak kunnen krijgen in De Woonindustrie want ondanks internationale ambities blijft het daar een Hollands onderonsje. Join the club, hoor ik ze in Nieuwegein al zeggen.
De Woonindustrie, gericht op het brede middensegment, probeert al jaren om designmerken binnen te trekken, maar dat lukt niet. Een select clubje daarvan presenteerde zich vorig jaar voor het eerst gezamenlijk in Utrecht en dat gaat ook dit jaar weer gebeuren. Dus design blijft onbereikbaar voor ‘Nieuwegein’.

Dijken en bruggen
Zo moddert iedereen lekker door, maar je kunt ook zeggen dat de Nederlandse bedrijven in de meubelindustrie bezig zijn met polderen 2.0. Ze zitten graag op hun eigen eilandje, maar kijken op afstand over de dijken heen en aarzelen of ze de oversteek willen maken. Is die glazen corridor in Nieuwegein een symbool voor bruggenbouwers in de drassige Hollandse delta? Wellicht.
Zo niet, dan spuiten we nieuw land op. Daar zijn Nederlanders goed in.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten