Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Het nieuwe retailen: tweedehands meubels verkopen

Ikea Nederland denkt erover om landelijk tweedehands Ikea-meubels terug te nemen en te (laten) verkopen. In Zweden, Spanje en België gebeurt dat al.


Ikea begint volgende week in Spanje een proef met de koop verkoop van tweedehands meubels, liet deze week de site RetailNews weten. In Nederland zou dat op termijn ook gaan gebeuren, zo meldt de site. Nieuw is dat niet want al in 2010 begon Ikea hiermee in thuisland Zweden. Eind 2013 was er zelfs een twee maanden durende campagne waarbij voor vijftig consumenten die van hun oude Ikea spullen afwilden reclame werd gemaakt, compleet met filmpjes.


Speciale sites
In Spanje kun je bij een drietal Ikea-vestigingen tweedehands Ikea-producten kopen en er is een speciale site (www.pikeando.com) waarin landelijk vraag en aanbod van tweedehands Ikea-meubelen wordt gebundeld. In België werken sinds 2014 een aantal Ikea-vestigingen samen met kringloopwinkels om het hergebruik van meubels te stimuleren. In ons land kun je in Heerlen en Barendrecht terecht met je tweedehands meubelen en het is de bedoeling om dat uit te breiden naar landelijk niveau. Wie nog goedkoper Ikea spullen zoekt, kan terecht op Marktplaats. Nog veel meer is te vinden op www.ik2a.nl en www.second-hand-ikea.com.


Tweedehands en tweede keus
De mogelijkheid om tweedehands meubels te kopen beperkt zich niet tot Ikea of louter Ikea-producten. De Duitse webshop Home24 (in 2015 een omzet van 234 miljoen euro) nam onlangs het Duitse bedrijf Returbo over dat gespecialiseerd is in refurbishing, het vermarkten van tweedehands producten, in dit geval vooral meubels. Returbo koopt dat niet in via particulieren, maar werkt samen met grote online spelers als Amazon, Ebay, Zalando en Google. Het aanbod betreft retouren uit de handel, B-keus, overtollige voorraden, producten van uitlopende collecties en beursproducten. Dat wordt afgezet via de eigen platformen Markenbilliger.de en Billigarena.de.
Billy en bedwantsen
Toch blijft Ikea, dat bij nieuwe producten al scherpe prijzen hanteert, een voortrekker. Daarbij gaat het niet alleen om tweedehands producten, maar ook om aandacht voor begrippen als duurzaamheid en circulaire economie.
Zo is in Zweden de site www.billyandfriends.se actief, met een knipoog naar het meest verkochte Ikea-product, de Billy boekenkast. Op de site kun je echter geen tweedehands producten kopen, maar is het een hutspot met informatie over wonen, inrichten, meubels en aanverwante zaken. Daarbij hoort ook informatie over het renoveren van je keuken of het aanschaffen van een zwembad. En de laatste tips over het bestrijden van bedwantsen in je matras.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten