Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Het verschil tussen design en design

De Italiaanse fabrikant Zanotta maakte van een simpel tractorzitje een designkruk. Het Nederlandse Esschert Design plantte een zelfde zitje op een greep en transformeerde het tot vintage tuinproduct.Volgende week is Zanotta aanwezig op de Salone del Mobile in Milaan, dé beurs voor designmeubelen. Eind juni/begin juli staat Esschert Design uit Enschede op Tendence  in Frankfurt, een grote beurs voor consumentengoederen waaronder functionele en decoratieve producten voor de tuin.
De Mezzadro tractor stool, zoals Zanotta haar product noemt, stamt uit 1957 en is een ontwerp van de gebroeders Achille & Pier Giacomo Castiglioni. Het zitje is rechtstreeks gekopieerd van de tractoren zoals die er in de vorige eeuw uitzagen, volgens Zanotta al rond 1900.

Zwevende zetel
Het harde metalen zitvlak steunt op een gebogen stalen veer en een basis van gestoomd beukenhout. Net als op de echte tractor zweeft de zetel zodat je toch een beetje comfort hebt. De gaten zorgen voor een natuurlijke airconditioning want van het trillen worden de billen warm.
Bij Esschert Design ontbreken deze gaten. De zetel is geplaatst op een steel van mahonie en de basis is een greep die in de grond geprikt moet worden voor de stevigheid. Het verwijst naar de producten van het bedrijf dat naar eigen zeggen is 'gespecialiseerd in het ontwikkelen van collecties gerelateerd aan tuinieren en natuur.' Omdat grond nogal zwaar is, gebruikt Esschert Design op beurzen vaak een strobaal om de greep in te prikken, een verwijzing naar het buiten- en boerenleven waarmee het bedrijf zich profileert.

Design heeft zijn prijs
Hoewel Esschert Design in de bedrijfsnaam het woord design incorporeert, laat het bedrijf zich niet voorstaan als leverancier van designproducten zoals Zanotta dat uitdrukkelijk wel doet. Dat uit zich niet alleen in de uitvoering – de kruk van Zanotta is perfect afgewerkt en oogt steviger – maar vooral in de prijs. De Mezzadro tractor stool is onder meer via diverse webshops leverbaar en kost rond de 500 euro. De 'tractorstoel met greep' kost bij de leverancier 55,15 euro . Bij de webshop Lil.nl (deze week in het nieuws vanwege allerlei tekortkomingen in levering, betaling en klantenservice) kun je al terecht voor 40,79 euro. Maar dan moet je snel zijn want het is de laatste.

Wie het helemaal af wil maken kan bij Esschert Design ook terecht voor een tafelschop, beter gezegd een schoptafel. Die kost 65 euro. Praktisch probleempje: deze past niet in de een strobaal, maar alleen in de grond. Stevig aandrukken voor het beste resultaat.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten