Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Hoogste prijsstijging koopwoningen in bijna 20 jaar

De prijzen van bestaande koopwoningen waren in februari 10,4% hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in bijna twintig jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
 


De coronacrisis heeft geen vat op de huizenmarkt. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning is inmiddels opgelopen tot 334.000 euro, de hoogst gemeten prijs sinds het begin van de meting in 1995. Afgelopen februari steeg de prijs van bestaande koopwoningen met 10,4% ten opzichte van februari 2020, zie afbeelding hierboven. Het CBS doet geen voorspellingen, maar diverse banken denken dat de prijzen dit jaar nog verder zullen oplopen. Belangrijkste reden voor de prijsstijgingen is het woningtekort.

Stijgende trend prijzen
In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend en is de gemiddelde waarde van huizen met meer dan 50% gestegen. In 2019 was de stijging even iets langzamer, maar afgelopen jaar raakte de prijsstijging weer in een versnelling.
 


Verschillen per regio en gemeente
De prijzen in de diverse regio's lopen sterk uiteen. Van de 10 gemeenten met de duurste verkochte woningen liggen er 7 in Noord-Holland. In Groningen zijn de prijzen het laagst; 6 van de 10 gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijs liggen in de provincie Groningen.
Bloemendaal (Noord-Holland) is met met een gemiddelde verkoopprijs van 863.000 euro de duurste gemeente. De laagste gemiddelde prijs is gemeten in Pekela (Groningen) met 164.000 euro.
De provincie Groningen is de enige provincie waar de gemiddelde huizenprijs lager lag dan 250.000 euro. Zowel in Noord-Holland als in Utrecht lag de gemiddelde verkoopprijs boven de 400.000 euro.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten