Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Huisautomatisering op Heimtextil

Op afstand de raamdecoratie, de gordijnen, de garagedeur of andere apparaten op afstand besturen wordt meer en meer gemeengoed. Dat kan makkelijk/moeilijk en hoe werkt dat eigenlijk?De gordijnen of jaloezieën op afstand bedienen kan al jaren, net als de garagedeuren, de verlichting en de zonwering. Maar worden deze producten nu ook verkocht, ‘snappen’ de mensen het en willen ze het ook kopen? Een korte rondgang op de beurs Heimtextil in Frankfurt (vandaag de laatste dag) geeft aan dat dat laatste langzaam ingang vindt; de mensen willen het wel kopen, zo zeggen diverse standhouders.

App voor bedienen gordijnen
Het meest duidelijk is dat in de hal waar exposanten binnen het segment Sun & Shadow zich presenteren. Bij Forest, leverancier van railsystemen en motoren, schuiven de hele dag geluidloos gordijnen heen en weer als ‘visueel bewijs’. Forest is sterk in projectmatige toepassingen en belevert grote hotels wereldwijd. Maar in Nederland groeit de belangstelling van de retail, zo verzekert commercieel manager Mendel Peereboom. ‘De koudwatervrees is er een beetje af.’
Forest toont op de beurs een app waarmee gordijnen en andere raambekleding op afstand kan worden bediend. Ook verlichting, beveiligingsapparatuur en de thermostaat zijn hiermee te sturen, ook als je niet thuis bent door van tevoren de instellingen te programmeren.

Schemersensor
Handig is de draadloze schemersensor die Forest introduceert. Het apparaatje, niet groter dan een pakje sigaretten, leg je in de vensterbank en wanneer de schemer invalt, sluiten de gordijnen. Of het gebeurt op een zelf gekozen tijdstip. Peereboom legt een link met veiligheid: ‘In de zomer is het pas om half elf donker. Stel dat je dan op vakantie bent. Je stelt zelf een tijd in wanneer de gordijnen dicht gaan en het licht aan.’ Overigens: de sensor is geen eigen ontwikkeling, het apparaatje wordt betrokken van een andere firma, maar is een passende aanvulling op de Forest producten.

App en motor
Een app ‘snapt’ iedereen, maar om die goed te laten werken, is weer een ander verhaal. Jeroen Hermans, directeur van Jasno Shutters, is als bezoeker van de beurs aanwezig op de stand van Forest en zijn bedrijf levert al jaren op afstand bestuurbare jaloezieën en vouwgordijnen. Hij gebruikt daarbij motoren van Somfy, innovator en marktleider op het gebied van motoren voor (onder meer) raamdecoratie. Volgens Hermans werkt het prima, maar hij constateert dat er toch vaak afstelproblemen zijn met de motor omdat zijn klanten, veelal woninginrichters, dit niet goed onder de knie hebben.

Trek maar aan het staafje
Bij Coulisse, in Nederland leverancier van componenten aan assembleurs, zien we iets anders, iets veel simpelers. Coulisse levert zowel aan de vakhandel als aan bouwmarkten en voor de laatste toont het bedrijf een simpele ‘automatische’ bediening voor een rolgordijn. Hoe werkt het? Je trekt aan een staafje dat naast het rolgordijn hangt (net zoals bij de gebruikelijke handbediening) en dan rolt het ingebouwde motortje het gordijn op of af. Het is dus een ‘automatische bediening’, maar je moet er wel voor naast het product gaan staan. Een bijzondere vorm van diy-domotica.

Wirwar communicatiesystemen
Een eindje verderop staat een bedrijf dat diverse aandrijfsystemen voor gordijnen en andere raamdecoratie levert. Op de wand staat het probleem waar iedereen mee te maken heeft: RF433, 92MHz, Wifi, Z-Wave, ZigBee. Het zijn de namen van de protocollen waarmee apparatuur draadloos moet communiceren. Want het is leuk om van alles te kunnen bedienen, zeker op afstand en programmeerbaar, maar de communicatie tussen de verschillende apparaten en hun (af)zenders is nog steeds een wirwar.

Programmeren
Luxaflex, wereldwijd aanwezig als producent van daglichtreguleringssystemen, is absent in de hal Sun & Shadow. Het bedrijf staat in een andere hal tussen de gordijnstoffen en promoot daar met een aparte stand het vorig jaar geïntroduceerde PowerView systeem. Daarmee kun je allerlei vormen van raamdecoratie aansturen en dat programmeren. Denk aan specifieke tijden die je koppelt aan vaste momenten als opstaan, naar bed gaan, filmpje kijken en dergelijke. Met een lekker in de hand liggende afstandsbediening en veel marketing probeert Luxaflex de beursbezoeker te lokken.

Decoratief
Op de stand ernaast toont Luxaflex de nieuwe collectie rolgordijnstoffen en visualiseert dat met foto’s waarop de stoffen in een andere context worden geplaatst. Dus een tuin ligstoel met rolgordijnstof, een stropdas met een rolgordijndessin, een handtas, een paraplu, een oude VW bus, een skateboard, een lampenkap en nog veel meer. Het geeft aan wat Luxaflex al jaren wil zeggen: wij hebben (vooral) decoratieve producten.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten