Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Hybride aardappels en matrassen

Hybride producten zijn ontzettend ‘in’ en ‘doen’ het lekker in de media. Als een hybride teeltmethode voor aardappelen van de minister het predicaat nationaal icoon krijgt, waarom doet de interieurindustrie dan niets?

Het bedrijf Solynta kreeg afgelopen week van minister Henk Kamp de status van ‘nationaal icoon’. Solynta ontwikkelde een methode waarbij aardappelen geteeld worden op basis van zaad in plaats van pootaardappelen. Hierdoor kan het genetisch materiaal van de aardappel verbeterd en gevarieerd worden en kunnen eigenschappen als voedingswaarde, grootte en gevoeligheid voor ziektes beter worden gecontroleerd. Solynta maakt gebruik van een hybride methode van aardappelverdeling en dat klinkt goed. Want hybride wordt geassocieerd met innovatief, nieuw en toekomstgerichtheid. Hybride is oké.

Stekkerauto
Hybride ‘doet’ het lekker in de media en is vaak een combinatie van twee zaken waarbij 1 + 1 samen 3 zijn. Neem een hybride auto die op stroom en op benzine of diesel rijdt. Zoiets heet een elektrische auto, maar op stroom kom je niet veel verder dan de volgende pomp. De overheid stimuleert de verkoop van stekkerauto’s want die stoten minder CO2 uit en dat past goed in het overheidsplaatje om wat te doen aan de CO2 doelstellingen van het kabinet waarvan wij nu al weten dat deze niet worden gehaald. Maar een elektrische auto is hybride, ‘innovatief’ én ‘duurzaam’. En ook die twee laatste begrippen scoren gewoon goed als etiket op van alles en nog wat.

Slaapbanken
Wat zijn populaire leasebakken? De Volvo V60 Plug-in Hybrid en de Mitsubishi Outlander PHEV. Die laatste heeft volgens de dealer een actieradius van 50 km en volgens de fabrikant zelfs 52 km. Dat schiet niet echt op, maar dat maakt niet uit want de Mitsubishi is hybride, dus oké. Ik vraag mij af waarom de meubelindustrie hier niks mee doet, want bijvoorbeeld een slaapbank is hartstikke hybride; je kunt er op zitten én op slapen. Waarom gebruiken slaapbankproducenten dat woord niet? Als je meubels of andere interieurproducten koppelt aan elektriciteit of ‘energie’ zijn er talloze mogelijkheden. Denk aan een stoel met een ‘innovatieve’ stof waarin sensoren zitten die de energie oppikken die ontstaat als je over de zitting wrijft. Ideaal voor wachtruimtes in ziekenhuizen met zenuwachtige patiënten of kantoren met werknemers die ADHD hebben. Echt hybride producten; je kunt er op zitten én op schuiven. En met de opgewekte stroom kun je je smartphone opladen.

Hybride matras
Ga dit gegeven praktisch toepassen. Denk aan een relaxfauteuil met een zonnepaneel in de rug; je kunt er in zitten (zelfs relaxen) én het is een energiebron. Of neem bedden. Je maakt een wip en de energie die in de matras wordt gestoten wordt gebruikt om bijvoorbeeld de leeslampjes in de slaapkamer te voorzien van stroom. Denk aan het draaien en woelen in bed; iedere draaiing zorgt voor energieopwekking (= innovatie = subsidie) en het is meteen een prachtig verkoopargument. Dit alles leidt tot de hybride matras; je stopt er energie in, maar die komt er ook weer uit. De benodigde menselijke energie die nodig is voor het wippen en draaien, zorgt voor enige CO2 uitstoot, maar dat wordt teniet gedaan door het niet hoeven op te wekken van elektriciteit door een kolencentrale dus in feite is hier sprake van een klimaat neutrale matras. En laten wij wel wezen, in feite kan je een matras sowieso verkopen als klimaatvriendelijk product want door te slapen kun je je zelf ‘opladen’ voor de volgende dag.

Innovatief tapijt
Bepaalde producten zijn er al. Tapijtfabrikant Desso ontwikkelde met Philips vloerbedekking met ledverlichting. Tapijtfabrikant Edel test momenteel ondervloer platen met sensoren die veranderde druk in het daarop liggende tapijt signaleren. Valt iemand in een verzorgingstehuis op het tapijt, dan registreert de vloer een bepaalde druk, gaat ergens een rood lampje branden of een bel rinkelen en kan een verzorger op afstand zien dat er wat is gebeurd. Ideaal product voor minister Edith Schippers om de zorgkosten te drukken. Idee: schoonloopmat die voorzien is van sensoren en receptoren die de energie van voeten vegen omzet in elektriciteit. Een functioneel hybride product: je veegt de voeten en produceert tegelijkertijd stroom. Bovendien scheelt het schoonmaakkosten. Dus nog meer besparing voor de zorgsector.

Juiste snaar en saus
Producenten van vloeren, banken, bedden, stoelen en andere interieurproducten hebben dus in feite het geld voor het oprapen. Je moet er alleen voor zorgen dat je er een hybride sausje overheen giet. Of er het etiket ‘innovatie’ op plakt. En zorgen dat je product bekend raakt bij het ministerie van Economische Zaken. Dan wordt de minister die de kweekmethode van een aardappel als nationaal icoon bestempelt ineens een toffe peer.
Een beetje flauwe opmerking? Klopt, er moet nog wat gesleuteld worden aan de smaak van die aardappel.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten