Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Hygiëne uit en thuis

Momenteel ligt half Nederland ergens op het strand, hangt rond op de camping, zit op een terras of loopt een beetje te lanterfanten. Zo efficiënt en geordend als het thuis en op het werk moet, zo omslachtig en ongestructureerd gaat het nu. Geen stropdas of hoge hakken, maar flodder t-shirts en teenslippers. Niet iedere dag scheren of zwaar opmaken, maar gewoon lekker laten waaien. Het is tenslotte vakantie. Daarbij kan je zelf, de tent, het eten of het bed wat anders ruiken, maar ook dat mag. Want het is vakantie.

Afwassen met een teiltje
Afwassen op de camping gaat zonder afwasmachine met een teiltje en de theedoek wordt over een campingstoel gegooid om even te drogen. Het toilet wordt gebruikt door vele anderen en laten we het even niet hebben over de douches. Die eettafel vegen we schoon met een handbeweging. Slapen gaat prima vanwege de prettige omgeving en wie maakt zich druk over het feit dat er zoveel, al dan niet zichtbaar, ongedierte rondvliegt en -kruipt?

Smart textiles
Thuis is het even anders en moet alles spic & span zijn. Fabrikanten van meubels, bedden en vloeren spelen daar handig op in want oh-oh, al die bacteriën moet je afweren en ongedierte liefst bij voorbaat bestrijden. Hoewel? Een paar jaar geleden verschenen er laminaatvloeren die zogenaamd antibacterieel waren. Ze zijn verdwenen amper nadat ze verschenen. Ruim tien jaar geleden leken smart textiles enorm in opkomst, denk aan gordijnen die keukengeurtjes absorbeerden en overgordijnen in hotels die tabaksrook (je mocht nog roken) neutraliseerden. Nooit meer wat van gehoord. Meubelstoffen die bij wrijving een pepermuntgeur afscheidden; dat zou het helemaal worden. Vervlogen in de geschiedenis.

Bacteriën en schimmels
Bij de beddenboeren was het nog veel erger. Speciaal matrastijk zou muskieten op afstand houden of zelfs zorgen voor een mooiere huid door toevoeging van aloë vera. Totale quatsch.
Ondertussen werden boxsprings de meest verkochte bedsystemen, liefst zwaar gestoffeerd. Als er iets onhygiënisch is, dan zijn dat wel boxsprings. In de springverenbox hoopt het stof zich op en dat geldt ook voor de hoofdborden. Worden die gezogen of gewassen? Nooit! Wat te denken van de tegenwoordig ‘stoere’ tafels van ruw hout, compleet met scheuren en gaten? Heerlijke plekken voor bacteriën en schimmels. O ja, en gordijnen moeten in Nederland wasbaar zijn, maar niemand die dat praktiseert.

Chips en koek
Straks als iedereen weer terug is vakantie wordt het weer stofzuigen, tafelbladen afnemen, lakens verschonen, toiletverfrissers in de pot hangen, antiseptische doekjes gebruiken en liters chloor er doorheen jagen. Want je bent weer thuis. Maar ondertussen wel in die gore boxspring kruipen en je neervlijen tegen de stofnestkussens op de bank. O ja, en vast wat plaids kopen voor het najaar, gezellig! En ook een gezellig karpetje dat kan dienen als verzamelplaats van brood- en koekkruimels, chipsrestanten en nog veel meer. Maakt niet uit want die loungebank ligt heerlijk en de rotzooi die zich ophoopt tussen de kussens en de naden is niet zichtbaar, dus afwezig.

Welkom in uw schone (t)huis!

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten