Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

IKEA betaalt 46 miljoen dollar vanwege dood kind door omvallende kast

IKEA betaalt in de Verenigde Staten een schadevergoeding van 46 miljoen dollar aan ouders van een tweejarige peuter die overleed doordat een ladekast op hem viel.

Het ongeluk gebeurde in 2017 doordat de peuter een ladekast van het type Malm over zich heen kreeg. Het was toen al bekend dat bepaalde ladekasten van IKEA niet veilig waren en het warenhuis riep 17,3 miljoen kasten terug, inclusief de desbetreffende Malm. De ouders van het overleden kind zeiden dat zij hiervan niet op de hoogte waren.

Terugroepactie
IKEA gaf aan dat het bedrijf sinds de terugroepactie al 420.000 exemplaren had vernietigd en 1,05 miljoen verankeringssets had geleverd waarmee de kast aan de muur gezekerd kan worden. Daarnaast had IKEA via een nationale tv campagne gewezen op de gevaren van de kast, mails naar klanten gestuurd en advertenties geplaatst waarin gewezen werd op de gevaren die de kast zou kunnen opleveren.

Nog veel instabiele kasten
De advocaten van de ouders wezen er op dat er nog miljoenen instabiele kasten bij consumenten aanwezig zijn en vonden dat IKEA veel meer had moeten doen om het bewustzijn bij de mensen over de gevaren van het product onder de aandacht te brengen. Vandaar de zware eis voor vergoeding en de uitspraak voor de schadevergoeding die op 6 januari werd toegekend.

Ieder jaar doden en gewonden
Volgens de U.S. Consumer Product Safety Commission overlijdt er in de Verenigde Staten gemiddeld iedere twee weken een kind vanwege een meubel, tv of ander apparaat dat op hen valt. Ongeveer 28.000 mensen raken jaarlijks gewond omdat er iets omvalt en hen treft. De helft daarvan betreft kinderen.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten