Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ikea lanceert 'bank van de toekomst'

Ikea lanceert een bank die bestaat uit een basis die je kunt uitbreiden en omvormen naar eigen wens. De extreem modulaire bank lijkt een voorzet op de vormgeving van toekomstige meubelen.

De bank, Delaktig genaamd, heeft als basis een frame van aluminum met een zitkussen. Naar wens kun je er er een rugleuning, zijleuning, tafeltje, lamp of ander zitelement aan toevoegen. Zo ontstaat vanuit een kale basis en complete bank. Twee grote elementen naast elkaar leveren een 'bed' op, kleine vierkante elementen kunnen dienen als poef of bijzettafel. Door elementen toe te voegen, te verplaatsen of weg te nemen kun je de bank aanpassen aan de woonsituatie. Daardoor is het product, zo stelt Ikea, jarenlang bruikbaar.



Flexibiliteit
De bank speelt in op de tendens naar wonen in kleinere ruimtes dan nu gebruikelijk, een hoge mobiliteit en een veranderende gezinssamenstelling. Het is een extreme uitwerking van het idee van een modulair opgebouwde bank zoals dat recentelijk te zien was op de meubelbeurs IMM in Keulen. Hoewel het zich daar vooral beperkte tot banken met meer of minder losse zitelementen is de de tendens duidelijk; meubelen, en dan met name banken, gaan steeds meer bestaan uit losse elementen waarmee een hoge mate van flexibiliteit mogelijk is.



Samenwerking studenten
De bank is het product van een samenwerking tussen Ikea en de Britse ontwerper Tom Dixon. Deze liet zich adviseren door studenten van het het Royal College of Art in Londen. Het resulteerde in het basisprofiel met de bijpassende modulaire componenten. De Delaktig is vanaf februari in Nederland verkrijgbaar.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten