Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

IKEA mag in Indonesiƫ geen IKEA heten

IKEA mag de eigen merknaam in Indonesië niet gebruiken. Een Indonesische meubelfabrikant die dezelfde naam gebruikt, protesteerde hiertegen en kreeg gelijk.

De Indonesische meubelfabrikant Ratania Khatulistiwa verkoopt zijn producten onder de naam Intan Khatulistiwa Esa Abadi, afgekort IKEA. Het bedrijf uit de stad Surabaya protesteerde tegen het gebruik van deze naam door de Zweedse meubelretailer en kreeg gelijk; IKEA mag deze naam in Indonesië niet gebruiken. IKEA (uit Zweden) registreerde deze naam in 2006 en in 2010 en opende in 2014 de eerste vestiging in Tengarang, vlakbij de hoofdstad Jakarta. Tijdens de bouw daarvan klopte de meubelfabrikant uit Surabaya aan bij de rechter om te verbieden dat IKEA-Zweden deze naam zou gaan gebruiken en zij werd daarin gelijkgesteld. IKEA ging daarop in beroep bij het Hooggerechtshof, maar verloor deze zaak.

Rechten vervallen ondanks registratie
De reden van het gelijk van de Indonesische IKEA ligt verankerd in de wet. Als je in Indonesië drie jaar achtereen de merknaam niet commercieel gebruikt, vervalt het recht daartoe. Hoewel IKEA (uit Zweden) de merknaam had geregistreerd, bleek deze bij opening van de eerste vestiging dus niet meer geldig te zijn. Vorig jaar werd deze zaak beklonken, maar omdat pas vorige de uitspraak werd gepubliceerd, komt deze nu aan het licht. Wat nu toe doen? Persbureau Reuters legde het voor aan een jurist en die concludeert dat IKEA drie mogelijkheden heeft: in beroep gaan tegen de uitspraak, royalties betalen aan de Indonesische naamgenoot of de naam veranderen.

IKEA
IKEA is een afkorting van de beginletters van een viertal woorden. Oprichter Ingvar Kamprad gebruikte zijn voor- en achternaam, plakte daar de boerderijnaam Elmtaryd en het dorp waar hij opgroeide (Agunnaryd) aan vast en kwam zo tot IKEA.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten