Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ikea-oprichter betaalt eindelijk weer belasting in Zweden

Ingvar Kamprad, oprichter van Ikea, betaalde voor het eerst in 40 jaar belasting in Zweden. De 89-jarige Kamprad verhuisde in 2013 terug naar zijn geboorteland na een lang verblijf in Zwitserland. Dat kostte hem vorig jaar 600.000 euro belasting, zo meldt het Zweedse dagblad Dagens Nyheter.

Voor Kamprad is de 600.000 euro loon- en vermogensbelasting die hij nu in Zweden moet betalen een peuleschil. De Ikea-topman woonde 40 jaar in Zwitserland vanwege het fiscaal aantrekkelijke klimaat. Daar groeide zijn vermogen tot enorme proporties en Bloomberg schat zijn vermogen op 39,2 miljard euro waarmee Kamprad de op zeven na rijkste persoon ter wereld is. Na de dood van zijn vrouw keerde Kamprad in 2013 terug naar zijn thuisland waardoor hij daar weer belasting moet afdragen.

Belastingontwijking
Ondanks zijn enorme vermogen staat de Ikea-oprichter te boek als extreem zuinig. Hij zou economy class vliegen en rijden in een aftandse Volvo. Ook dure kleding is aan de Zweed niet besteed. Hoewel Kamprad de laatste jaren een deel van zijn macht in Ikea heeft overgedragen aan zijn kinderen maakt hij nog deel uit van Ingka Holding, de moedermaatschappij van de Ikea Group. Via deze holding en diverse slimme fiscale constructies weet het concern te profiteren van het gunstige belastingklimaat in diverse landen, waaronder Nederland. Naar verluidt weet Ikea hiermee jaarlijks zo’n 800 miljoen euro aan belastingen te ontwijken.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten