Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ikea verhoogt prijzen met gemiddeld 9%

Ikea gaat wereldwijd prijsverhogingen doorvoeren. De meubelretailer zegt dit te moeten doen vanwege gestegen grondstoffenprijzen en hogere transportkosten. Die zouden zijn veroorzaakt door de coronapandemie.
 


De prijsverhoging geldt voor alle productassortimenten en alle landen. Gemiddeld gaat het om een verhoging van 9%, maar dat kan van land tot land verschillen, zo laat Ikea weten. Hoewel in oktober uit de jaarcijfers bleek dat Ikea in 2020-2021 wereldwijd een 6% hogere winst boekte, werd toen al duidelijk dat er prijsverhogingen zaten aan te komen. De Zweedse retailer geeft aan dat ze lange tijd zelf de kosten van gestegen grondstofprijzen en transportkosten heeft opgevangen, maar dat die situatie niet langer houdbaar is.

Verstoorde logistiek
De toelevering van onderdelen en afgewerkte producten vanuit Aziƫ naar Europa en Noord-Amerika verloopt al maanden erg moeizaam. Dat heeft de kosten van het transport en de logistieke verwerking sterk doen stijgen. Vanwege de coronacrisis is er tegelijkertijd een enorme vraag naar interieurproducten ontstaan. Tegelijkertijd is het vervoer ontregeld doordat, bijvoorbeeld door een plotselinge lockdown in China, containers tijdelijk in de haven bleven staan. Gevolg is een prijsstijging van containervervoer.
Naast de aankondigde prijsstijging besloot Ikea recentelijk om bepaalde producten tijdelijk als 'niet leverbaar' aan te merken.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten