Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ikea Zwolle geopend

Afgelopen woensdag werd in Zwolle de dertiende Ikea-vestiging in Nederland geopend. De winkel is anders van opzet en kleiner dan gebruikelijk. Het is een internationale pilot om te testen hoe dit nieuwe format door het publiek wordt ervaren.

De showroom (met grootmeubelen en bedden) en de ‘markthal (met veel accessoires) zijn grotendeels samengevoegd op de eerste verdieping waarmee Ikea breekt met de traditie om deze productgroepen op respectievelijk de eerste verdieping en de begane grond te situeren. Door direct de producten te ‘mixen’ wil Ikea dat de klant meer directe inspiratie krijgt. De bruto vloeroppervlakte bedraagt 30.000 m2 en is daarmee middelgroot van omvang. Het assortiment is kleiner dan gemiddeld. Bezoekers kunnen dankzij de compactere winkelindeling kiezen voor een gevarieerdere en desgewenst snellere winkelroute. Ikea wil kinderen meer betrekken in de winkelervaring en op alle afdelingen komen er speelactiviteiten voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Tegelijkertijd is de beroemde ballenbak verdwenen.

Lokale leefsituatie
De opstelling is ook gewijzigd. Geen serie huiskamers of keukens na elkaar, maar bijvoorbeeld woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer als een geheel waardoor er meer samenhang ontstaat. Er is rekening gehouden met de lokale leefsituatie van de bevolking. In de omgeving wonen meer gezinnen dan alleenstaanden, de gezinnen zijn gemiddeld groter, de woningen zijn groter en hebben vaak een tuin en veel slaapkamers hebben en schuin dak. Gevolg is onder meer dat er relatief veel aandacht is voor het inrichten van een ruimte met een schuin dak.

Aandacht voor duurzaamheid
Bij de nieuwe vestiging is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Op het dak staan 5.500 zonnepanelen en negen windmolens. In de winkel, de parkeergarage en op het terrein wordt uitsluitend ledverlichting gebruikt en de vestiging beschikt over een geavanceerd warmte-koudeopslag systeem. Bij de uitgang staat een informatiepaneel waarop klanten realtime kunnen zien hoeveel energie er wordt bespaard. Tot het assortiment behoren complete zonne-energie systemen, inclusief advisering en installatie.

Toeloop valt mee
Bij de opening - midden in de week - was vooraf gedacht aan een enorme toeloop, maar dat viel mee. Waarschijnlijk speelt daarbij mee dat de voorjaarsvakantie pas deze week officieel begint. Afgelopen zaterdag was het wel erg druk bij de nieuwe vestiging, zo meldden lokale media. Voor de parkeergarage stond een file en verkeersregelaars werden ingezet om het verkeer in goede banen te leiden.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten