Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

IMM Keulen ziet toekomst in retro

Retro is nog steeds de algehele trend, afgaande op de IMM in Keulen. De tafels zijn lang en vaak uitklapbaar, de bureautjes juist klein, de poten blijven schuin, iedereen heeft bijzettafeltjes, vilt lijkt in opkomst en echte planten doen hun intrede.

De grootste trend is nog steeds retro, afgaande op wat de exposanten tijdens de vorige week gehouden IMM lieten zien. Notenhout is favoriet voor zowel tafels als stoelen en de poten en pootjes staan schuin. Is het frame van metaal, dan zijn de pootjes uiterst dun en wordt hun aantal talrijk. Dat geldt vooral voor de bijzettafels, een product dat vrijwel iedere meubelaanbieder in de collectie heeft. De tafelbladen zijn rond, ovaal of ellipsvormig en als de vorm recht is, zijn in ieder geval de hoeken afgerond. Ze zijn er wel, de rechthoekige (bijzet)tafels, maar ze zijn in de minderheid. Eettafels zijn lang, veelal uitklapbaar en uiteraard zijn de poten schuin en is het blad fraai afgeschuind.

Ziteilanden
Bij zitmeubelen zijn de ‘ziteilanden’ bij Duitse en Italiaanse fabrikanten favoriet alsof iedereen een woonkamer heeft van minstens 50 vierkante meter. Duitsers voegen daar allerlei functies aan toe zodat ene zitbank met een enkele beweging kan worden omgezet in een loungebank, hangplek, eventueel bed of combinatie daarvan. Leer is bij banken favoriet, maar stoffen pastelkleuren zijn ook goed. Patrol kan nog steeds, net als allerlei groenen en geel kont er aan. Vilt blijft een niche, maar zou wel eens vaker gebruikt kunnen gaan worden als meubelstof.

Fauteuils
De enorme toename van het aanbod en de ontwikkeling van relaxfauteuils tempert. Het is ondertussen gemeengoed en slanke modellen met veel functies worden al bijna gewoon. Maar designfabrikanten geven er wat extra’s aan mee waardoor de modellen wat ‘voller’ worden (bijvoorbeeld met oren) of door de net iets apartere afwerking.
Kuipstoeltjes zijn er te over. Hetzelfde model wordt optimaal ingezet; met metalen of houten poten, in stof en in leer, in duotonen, in stof én leer, met lage of hoge rug enzovoort. Het zelfde geldt voor eetkamerstoelen waarbij nog meer gevarieerd kan worden door het al dan niet weglaten van armleuningen. De poten zijn in veel gevallen schuin geplaatst en zelden recht.

Karpetten en planten
Koper-oranje werd afgelopen najaar door verffabrikant Akzo-Nobel als trendkleur voor 2015 bestempeld en dat is goed opgepikt of inmiddels al achterhaald want vooral bij accessoires als lampen en schalen kwam deze kleur regelmatig terug. Als meubelstof daarentegen was deze kleur echter vrijwel volledig afwezig. Het gebruik van accessoires in de meest brede zin is een beurs-trend. Er liggen steeds vaker karpetten op de vloer en bijzettafeltjes, lampen, grote schalen en ander klein grut moeten zorgen voor een wat completer plaatjes dan alleen kale meubels. Een wellicht komende trend is het gebruik van echte planten. Geen kleine potjes, maar metershoge palmen en andere groene planten.

Krimpende bureaus
Zoals de eettafels lang worden, krimpen juist de bureaus. Computermeubels zijn niet meer nodig want laptops nemen minder ruimte in. Compacte bureaumeubelen met wat opbergmogelijkheden zijn het gevolg. Die bureaus zijn soms zo fraai dat zij prima passen in de woonkamer en niet hoeven te worden weggestopt in slaap- of zolderkamer. Notenhout geeft het meubel wat cachet, maar een leuk kleurtje kan ook.

Zwarte matrassen
Speciale kinderbureaus staan uiteraard wel in de slaapkamer. Hiervoor, en voor andere 'kinder'meubelen (van baby tot puber) wordt plaatmateriaal gebruikt. Daarbij wordt opvallend vaak gekozen voor ronde vormen die niet alleen deze vorm hebben vanwege de veiligheid. Dit jaar was het slaapsegment uitgebreider dan voorgaande jaren. Duidelijk is dat Duitsland langzamerhand in de ban raakt van de boxspring, ten koste van de daar prominente rol van de lattenbodem. Houten ledikanten zijn een belangrijke niche en diverse (met name) Italiaanse matrasfabrikanten lieten zien dat een tijk niet per se wit hoeft te zijn. Grijs en zelfs zwart is ook mogelijk, net als gouden versiersels of zelfs de afbeelding van Marilyn Monroe.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten