Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

INretail presenteert handzaam boek over woonstijlen

Met het Woonstijlen Handboek geeft brancheorganisatie INretail winkeliers handvaten om stijlen te herkennen en hoe de daarbij behorende consumenten zich oriënteren en wat zij belangrijk vinden bij de verschillende interieurproducten. Ook geeft het boek inzicht in welke mate je stijlen kunt mixen.Na onderzoek bij 5.000 consumenten maakte brancheorganisatie INretail een handboek met woon- en slaapkamerstijlen. In het handzame boekje wordt met veel foto’s geïllustreerd welke stijlen er zijn, hoeveel mensen hiervan gecharmeerd zijn en hoe deze mensen zich oriënteren bij het zoeken naar meubels en bedden. Zo blijkt de woonstijl ‘Landelijk’ met 31% de populairste stijl en oriënteert de daarbij behorende doelgroep zich graag via huis-aan-huis folders en de wijkkrant. Mensen met een voorkeur voor de stijl Expressief (totaal 10% van de consumenten) richten zich meer op websites en rommelmarkten.

Inspiratiebronnen verschillen
Vooral de uitwerking van de inspiratiebronnen die de verschillende consumentengroepen gebruiken en het belang dat zij hechten aan prijs, kwaliteit en sfeer in de winkel kunnen verschillen en zijn belangrijke elementen voor winkeliers om in de gaten houden. Op productniveau zijn er duidelijke verschillen tussen de verschillen stijlgeoriënteerde consumenten. Zo vinden bijvoorbeeld aanhangers van de stijl ‘Traditioneel’ bijzettafeltjes veel belangrijker dan mensen die houden van de stijl ‘Expressief’.
De voorkeur voor een bepaalde stijl vertaalt zich niet alleen in het uiterlijk van de producten, maar ook in het belang dat gehecht wordt aan bijvoorbeeld het praktisch nut, of het een zekere rust uitstraalt en of het geassocieerd wordt met het begrip ‘gezelligheid’. Alles uitgedrukt in percentages.

Zes woonstijlen
Want het handboek gaat niet alleen over de stijlen (Landelijk, Stoer, Harmonieus, Modern, Traditioneel en Expressief) en substijlen, maar ook wat voor waarden daarachter zitten. Zo hoort bij de stijl Harmonieus het woord ‘gezelligheid’ en blijkt ‘rust’ belangrijk voor mensen die houden van de stijl Modern.
In woorden is de hantering van het Woonstijlen Handboek beperkt uit te leggen en het staat dan ook vol met veel foto’s die laten zien welke producten bij welke stijl passen en wat goed te combineren is. Want goed mixen blijkt een lastige klus te zijn.

Mixen en stijlruis
Mixen & matchen is een soort toverwoord dat door woonbladen, tv programma’s en stylisten al jaren wordt gepropageerd en woonwinkeliers gaan daar graag in mee. Dat blijkt toch lastiger dan gedacht en INretail spreekt van ‘stijlruis’ die vaak voorkomt op de winkelvloer. De ‘landelijke’ bank die net is verkocht, maakt plaats voor een variant uit de stijl ‘Modern’ of de lampen boven de tafels blijven hangen terwijl de meubels meerdere malen worden gewisseld. Het handboek geeft hier geen voorbeelden van, maar geeft wel weer welke stijlen goed en welke minder goed met elkaar zijn te combineren.

Regionale bijeenkomsten voor toelichting
Inretail hield tot nu toe twee centrale presentaties waarin het handboek en het daarachter liggende onderzoek werden toegelicht. Volgens Anna Hutten, brancheadviseur Wonen bij INretail, werden deze goed bezocht en trekt zij nu het land in om regionaal leden uit te nodigen voor bijeenkomsten waar (onder meer) het woonstijlenonderzoek wordt toegelicht.

Op de site van INretail is meer informatie te vinden over het onderzoek, het handboek  en de verschillende bijeenkomsten.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten